Hyvinvointivirtaa-viikko innostaa toiminnalla

Olet täällä

Maanantaina käynnistyvä Hyvinvointivirtaa-viikko tarjoaa tapahtumia 39 koulutuksen järjestäjällä ja 150 ammattioppilaitoksessa. Tapahtumajärjestäjiksi ilmoittautuneissa oppilaitoksissa tavoitellaan yli 50 000 ammattiin opiskelevan kohtaamista. Teemaviikko voi tarkoittaa esimerkiksi hyvinvointimessuja, aamupuurotarjoilua, toiminta- ja työkyvyn testaamista tai harrastevinkkauksia. 

Teemaviikon aikana tapahtumapäivissä nostetaan terveyden, turvallisuuden ja viihtyvyyden teemoja toiminnan avulla esille. Tapahtumat voidaan keskittää yhdelle päivälle tai eri aiheita voi nostaa esille myös useampana päivänä. 

Syksyn 2018 erityisteemana on hyvät tavat ja toisen huomioon ottaminen oppilaitoksessa, työyhteisössä ja kaikkialla arjessa. Erityisteeman toteutukseen on kannustettu Puhu puurolla -haasteella, jossa opiskelijoita herätellään hyvän aamupalan merkityksestä tarjoamalla ilmainen aamupuuro. Yhteiselle puurolle on haastettu mukaan myös oppilaitosjohtoa, opettajia ja opiskeluhuollon väkeä tapaamaan opiskelijoita ja olemaan kuulolla nuoria puhuttavista asioista.

Ilmainen aamupuuro on ollut Omniassa opiskelijoille tarjolla jo neljän vuoden ajan. Hyvinvointivirtaa-viikolla puuron kylkiäisiksi on tarjolla myös marjoja, hedelmiä ja mehukeittoa. Henkilöstölle aamupuuro on tarjolla nimelliseen hintaan, kun viidenkympin maksuun sisältyvät sekä lukuvuoden puurot että kahvit. Hyvinvointivirtaa-viikolla Omnian rehtori Maija Aaltola haastaa aamupuurolle koko oppilaitoksen väen. -

Haastan Hyvinvointivirtaa-viikolla koko Omnian henkilöstön kohtaamaan opiskelijoita puurolla. Aamiainen on hyvä käytännön paikka käydä jututtamassa opiskelijoita. Olla kuulemassa pöydissä, mitä heille kuuluu. Ruokailu on yksi selkeä ja luonteva paikka kohdata opiskelijoita positiivisessa ja konkreettisessa tilanteessa.

Kuopiossa on teemana SAKUstars

Tapahtumien toteuttamista tehdään laajana rintamana. Toimintapisteiden rakentamisessa on mukana niin yhteistyökumppaneita, oppilaitosten henkilöstöä kuin opiskelijoitakin. Suosittuja ovat olleet esimerkiksi kauneudenhoitoalan opiskelijoiden hemmottelupisteet, ravintola- ja cateringalan välipalapisteet tai alakohtaiset työpajat. 

Savon ammattiopiston opiskelijatoiminnan koordinaattori Minna Vaattovaara kiertää viikolla 40 organisoimassa tapahtumia kaikissa koulutuksen järjestäjän toimipisteissä. Viikko alkaa maanantaina Toivolassa, tiistaina jatketaan Kuopion kampukselle, keskiviikkona tapahtuu Iisalmessa ja torstaina Varkaudessa. 

-Meillä on kaikki toiminnallisia pisteitä. Joka paikassa mukana on oman paikkakunnan toimijoita ja järjestöjä, jotka jollain tavalla liittyvät opiskelijoiden elämään. Myös opiskelijat ovat sisältöjen toteuttamisessa vahvasti mukana. 

-Kuopiossa kokeilemme ihan uudenlaista konseptia, jossa yhdistävänä teemana on SAKUstars. Eri alat ovat mukana järjestämässä pajoja kuten esimerkiksi taide- ja musiikkipisteitä. SAKUstars-kisojen tunnelmaa luodaan valoilla ja verhoilla. Ajatus on, että päivässä on ääntä, menoa ja meininkiä, Minna Vaattovaara lupaa.

Opiskelijoilta opiskelijoille toteutetaan myös työ- ja toimintakyvyn testipisteitä sekä ammattialakohtaisia taukojumppia. Tulevien ammattilaisten liikuttamisesta ja testaamisesta teemaviikolla vastaavat Varalan ja Vuokatin liikuntaneuvojaopiskelijat yhdessätoista ammattioppilaitoksessa. 

Pipolätkää ja höntsälajeja

HelsingissäTapahtumien järjestämiseen tukea ovat tarjonneet yhteistyökumppanit, joilta on voinut tiedustella vierailuja ja/tai materiaaleja hyödynnettäviksi tapahtumissa. Uusimpana yhteistyökumppanina mukaan on tullut Höntsä-Fest. Helsingin jäähallilla keskiviikkona 3.10. järjestettävällä tapahtumalla pyritään edistämään 16-25 -vuotiaiden nuorten harrastetoimintaa, osallisuuden kokemusta ja hyvinvointia. Höntsä-Festin takana on Höntsä – silta eteenpäin! -hanke.  

-Höntsä-Fest on tapahtuma rakkaudesta höntsäilyyn, maapalloon ja pipolätkään. Tapahtumassa testataan erilaisia höntsälajeja, pelataan jäätävän hauskaa pipolätkää ja samalla opitaan painavaa asiaa ilmastonmuutoksesta. Tapahtuma huipentuu konserttiin, jossa lavalle nousevat nuorison suosiossa olevat rap-artistit Töölön Ketterä & Dilemma, tuottaja Mira Simsiö kuvailee tulevaa tapahtumaa. 

Teemaviikon yhteistyökumppaneina mukana ovat EHYT ry, Höntsä-Fest, Suomen evankelisluterilainen kirkko, Liikenneturva, Nyyti ry, Rikosuhripäivystys, Syöpäjärjestöt, SAKKI, OSKU ry ja Yeesi ry.