Hyvinvointiteot työssä lähtevät liikkeelle oman hyvinvointiin panostamisesta. Hyvinvointipäivien puheenvuoroissa muistutettiin oman hyvinvoinnin skannaamisesta ja siitä huolehtimisesta, osana opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehtimista. Moniammatillinen osallistujajoukko takasi, että asioita päästiin lähestymään monesta eri näkökulmasta.
Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät järjestettiin 20.-21.11. Tampereella. Päivien teemana oli: Hyviä uutisia ammatillisesta koulutuksesta.
- Ammatillinen koulutus on ollut tänä syksynä esillä ehkä enemmän kuin koskaan. Julkisuus on ollut kuitenkin voittopuolisesti negatiivista. Epäkohtia ja huolenaiheita on tärkeä nostaa esille, mutta pelkästään ongelmista puhuminen on kuluttavaa ja työn iloa heikentävää. Halusimme päivien teemaksi hyvät uutiset, koska uskomme, että ratkaisujen ja uusia ajatusten tarjoaminen antaa parhaiten eväitä reformin toimeenpanoon ja arkiseen työhön, SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola perustelee.
Päivien aluksi hyvinvointia lähdettiin skannaamaan oman hyvinvoinnin kautta. Psykologi Satu Lähteenkorva johdatti kuulijoita pohtimaan omia hyvinvoinnin kulmakiviä: elämän balanssia, voimaannuttavia variaatioita, suhdetta omaan itseen ja asioiden vaikutusta omiin tekoihin. Lähteenkorva kehotti kuulijoita kuuntelemaan oman kehon hälytyskelloja. Tunnistamaan ja tunnustamaan niitä sekä toimimaan niiden mukaan.
-Jaksamisessa on tärkeää muistaa löytää aikaa myös hyödyttömälle, vastuuttomalle ja palauttavalle omalle tekemiselle, vaikka parikymmentäkin minuuttia päivässä. Karsiminen on myös hyvinvointitaito. Ihminen on taipuisa, mutta loputtomiin ei voi taipua, vaan omaa hyvinvointia ja jaksamistaan täytyy tukea ennakoiden, muistuttaa Lähteenkorva.
Filosofi Lauri Järvilehto herätteli yleisöä miettimään oppimisen, motivaation syntymisen ja oman jutun löytämisen teemoja.
-Oppimisesta jää käteen se, mikä oikeasti kiinnostaa ja mitä todella haluaa tehdä. Näitä kysymyksiä uravalintaan tulisi juurruttaa. Vaikeata on vastata kysymykseen, mikä sinusta tulee isona. Helpompaa on lähteä pienemmistä kysymyksistä ja vastata, mitkä asiat yksilöä kiinnostavat. Ja päästä sitä kautta kiinni kullekin mielekkääseen tekemiseen, Järvilehto toteaa.
Toisen päivän ohjelmassa olivat työpajat, joissa käsiteltiin opiskeluhuollon ajankohtaisia asioita, yhteisöllisyyttä ehkäisevän päihdetyön perustajana, liikkeen lisäämisen hyviä käytäntöjä, uudistunutta työkykypassia, hyvinvoinnin vuosikelloa ja kulttuurin keinoja hyvinvoinnin edistämisessä. Tampereen seudun ammattiopiston opettaja Lea Sirén esitteli kulttuuripajassa Tredun käytäntöjä SAKUstars-kulttuurikilpailuihin osallistumisessa. Samalla päästiin tekemään myös käsillä, kun SASKYn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijat ohjasivat tekemään koristeita vanhoista kirjoista.
-Paja antoi uskoa omaan tekemiseen. Täällä tulee sekä hyviä ideoita että pääsee kuulemaan, mikä ei vielä toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Kisaryhmän ohjaajina olemme heittäneet itsemme likoon. Työtä on tehty määrätietoisesti ja joka reissulta on käytäntöön jäänyt uusia juttuja. Rakkaudesta lajiin me opettajat olemme toiminnassa mukana.
Hyvinvointipäivien esiintyjistä Sirén antoi kiitosta erityisesti Satu Lähteenmäelle. Ideoita ja ajatuksia tarttui mukaan kaikista esityksistä.
-Aivan mahtavan konkreettinen oli Lähteenkorvan eilinen esitys. Oman opiskelijaryhmäni kanssa aioin käydä läpi siellä tulleita kysymyksiä. Toimintaan tulevat jutut tulivat lähelle.
-Ulla-Jill Karlssonin osiossa tuli valtavan hyvää perusdataa. Yleisön kysymyksistä kävi kuitenkin aito huoli ilmi. Käytännön konkreettisia esimerkkejä olisikin pitänyt ottaa enemmän esille. Muutosta ammatillisessa koulutuksessa pidän sinänsä hyvänä, arvioi Sirén.
Eniten osallistujia keräsi opiskeluhuollon ajankohtaisia asioita käsitellyt työpaja. Kuraattorityön johto ja työpaikan sijoittelu puhuttivat, koska kentällä on monenlaisia käytännön toteutuksia. Parhaimmillaan kaupungin ja koulutuksen järjestäjän yhteistyö sujuu niin, että kuraattorien työpisteet ovat oppilaitoksessa ja työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä oppilaitoksen kanssa.
-Tämä paja oli päivien parasta antia. Täällä käsiteltiin työn arkisia ja päivän polttavia teemoja. Kun olimme oppilaitoksen palveluksessa, niin silloin toimittiin oppilaitoksen sisäpiirissä. Nyt ei saada tietoa kaikista reformiin liittyvistä jutuista, kertoo Jyväskylän kaupungilta kuraattori Katri Silvennoinen.
Työpajojen keskustelut jatkuivat aina lounaspöytiin ja kahvitauoille asti. Katri Silvennoinen, Terhi Tahvanainen Jyväskylän kaupungilta ja Mira Huotari Gradiasta pitivät päivien yhtenä tärkeimpänä antina kollegoiden kohtaamista eri puolilta Suomea.
-Kohtaaminen on totta kai tärkeää, kun pääsee kuulemaan, miten muualla toimitaan. Kaikilla tuntuu olevan enemmän tai vähemmän vielä käymistilanne. On lohdullista kuulla, että muuallakin vähän samassa tilanteessa ollaan, jyväskyläläiset kuvaavat.
-Syksy on ollut hektinen ja vähän miettikin, että voiko lähteä. Tämä on kuitenkin irtiotto, josta saa virtaa loppuvuoteen, lisää Tahvanainen.