Hyvinvointipäiviltä nostetta työhön

Olet täällä

Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät kokosivat 19.-20. marraskuuta Tampereelle laaja-alaisesti ammatillisen koulutuksen henkilöstöä. Asiantuntijoiden alustuksilla, osallistavilla työpajoilla ja kollegakohtaamisilla halutaan lisätä hyvää nostetta osallistujien arjen tekemiseen.

Opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivillä eli perinteisillä hyvinvointipäivillä valettiin uskoa omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa sekä työarkeen että laajemmin omaan arkiseen tekemiseen. Erätaukosäätiön Laura Arikka avasi seminaarin vakuuttamalla, että pystymme kyllä Suomessa parempaan. Erätaukosäätiön tavoitteena on lisätä dialogia ja tehdä yhdessä Suomesta maailman parhaiten keskusteleva kansa.

-Erätauko-menetelmällä haluamme rakentaa keskustelukulttuuria, jossa hiljaisetkin äänet pääsevät kuuluville ja osallistumaan. Keskustellaan Suomesta ja suomalaisuudesta. Mitä sinun Suomellesi kuuluu? Mihin olemme yhdessä matkalla, kuvaa keskusteluaiheita Laura Arikka.

-Amiksissa olisi menetelmän käyttöönottoon osaamista ja loistava ympäristö luoda paikkoja keskusteluille. Dialogia voisi tuottaa esimerkiksi siitä, miten opiskelijat otetaan huomioon ja miten he tulevat kuulluiksi.  Kuunnelluksi tuleminen on tärkeää muillekin kuin aktiivisimmille äänille.

Ihmeitä saa nähdä

Ensimmäisen päivän aikana esiteltiin ammatillisen koulutuksen laatustrategiaa, uutta opasta oppilaitoksen opiskeluhuoltoryhmälle sekä toisen asteen oppilaitosten ruokailusuosituksia. Jokaisen esityksen jälkeen pureuduttiin myös oppilaitosten arkeen, kun kommenttipuheenvuoroissa avattiin eri oppilaitosten käytäntöjä strategian, suosituksien ja ohjeiden käyttöönoton toteutuksista oppilaitosten arjessa.

Nostemestari Heikki Peltola ohjasi päivän päätteeksi seminaarin kuulijat pysähtymään oman elämän valintojen eteen. Asenne ratkaisee sen, joka päivä, käännämmekö arkeamme kohti apeutta vai upeutta. Jokainen tekee jatkuvasti valintoja, millaista arkea haluaa itselleen ja ympärilleen tuottaa.

-Peltolan esitys liikutti ja värisytti. Pysäytti miettimään, mikä on olennaista, kiteyttivät Emilia Syrjälä ja Suvi Puikko Kokkolan Ammattiopisto Luovista.

-Ympäriltä saa löytää ihmeitä, vaikka välillä tuntuu, että optimistina oloa pidetään naivina. Puheenvuorossa nostettiin hyvää asennetta elämään ja ympärillä oleviin ihaniin ihmeisiin, kuvaa Syrjälä.

-Välillä hävettää, että lähtee jostain ideasta niin lentoon. Asioita saa kuitenkin toteutumaan, kun antaa ideoiden kohota. Nostatus on ihmiselle voimavara ja sillä voi saada aikaan vaikka mitä. Hienoa on, jos voi työssään innostua toteuttamaan asioita toisen kanssa, täydentävät Syrjälä ja Puikko toisiaan.

Tärkeät kollegakohtaamiset

Seminaarin toinen päivä oli varattu osallistaville työpajoille. Viidessä pajassa käsiteltiin opiskeluhuollon ajankohtaisia asioita, amisten päihteiden käyttöä, puheeksi oton -mallia, ideoita liikkuvampaan amikseen sekä uudistunutta työkykypassia.

Turun ammatti-instituutin Esa Salmela kertoi työkykypassin käyttöönoton käytänteistä sekä onnistumisista ja haasteista.

-Työpajassa oli koossa innostunut porukka. Vaikutti siltä, että sieltä saatiin uutta ideaa työkykypassin käyttöönottoon. Päivien paras anti onkin siinä, että tapaa eri puolilta koulutaloista väkeä ja kuulee, miten eri paikoissa asioita hoidetaan.

-Päivistä tuli tunne, että osallistujat saivat mukaansa voimaa työhönsä, mikä toivottavasti myös heijastuu opiskelijoihin ja heidän hyvinvointiinsa. Henkilöstön hyvinvointi kuitenkin aina heijastuu opiskelijoiden ja koko työyhteisön hyvinvointiin, kokoaa päivien antia SAKU ry:stä Maria Käkelä.

Kuvagalleria