Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät kokosivat 9. - 10.12. Tampereelle liki 120 osallistujaa pohtimaan ammattiin opiskelevien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä kysymyksiä. Keskiviikon yhteisessä osuudessa keskityttiin ammattiin opiskelevien fyysiseen toimintakykyyn, testauksiin sekä erilaisten testaus- ja tutkimustulosten hyödyntämiseen oppilaitoksissa.
Torstaina vuorossa oli viisi työpajaa: työkyky, liikunta ja terveystieto, opiskeluhuollon hyvät käytännöt, opiskelijoiden osallisuuden vahvistaminen opiskelijakunta- ja tutortoiminnalla, läpäisyn tehostaminen ja sujuvat siirtymät ja tehoa tupakasta vieroituksen ohjausosaamiseen.
Ammattiin opiskelevien fyysisestä toimintakyvystä on viime lukuvuonna kerätty testituloksia Stadin ammattiopistossa. LIKESin toteuttamissa testeissä kehonkoostumusta, kestävyyskuntoa, puristusvoimaa ja liikunta-aktiivisuutta mitattiin noin 650 opiskelijalla. Testien jälkeen opiskelijat saivat tuloksistaan välittömän palautteen.
-Olin iloisesti yllättynyt siitä, kuinka opiskelijat ottivat testit ja palautteet vastaan. Testit herättivät kiinnostusta. Nuoret olivat kiinnostuneita siitä, mitä pitäisi tehdä tai mitä voisi parantaa. Opiskelijoille halusimme korostaa läpi elämän kestävää fiksujen ravintotottumusten ja kohtalaisen fyysisen kunnon yhteyttä hyvään työkykyyn ja terveyteen, kuvaa Jarmo Heiskanen LIKESistä testauksia.
Toimintakyvyn testitulosten lisäksi tutustuttiin muun muassa TEA-viisariin, jonka avulla oppilaitokset pääsevät tarkastelemaan ja arvioimaan omaa terveydenedistämisaktiivisuuttaan suhteessa koko maan tilanteeseen tai yksittäisiin ammattioppilaitoksiin. Lisäksi puheenvuoroissa etsittiin keinoja ja mahdollisuuksia vaikuttaa opiskelijoiden käyttäytymiseen liikunnan lisäämisessä.
Koulutuskeskus Salpauksen Riitta Murtorinne ja Venla Silventoinen nostivat seminaarista esille nuorten osallistumiseen ja osallistamiseen sekä käyttäytymiseen vaikuttamisen puheenvuorot. Hyvinvointipäiville ensi kertaa osallistuneet Murtorinne ja Silventoinen arvioivat sisältöjen ja keskustelujen tuovan lisää syvyyttä omaan työhön.
-Kun kuulee muiden käytännöistä, niin se antaa itselle impulsseja omaan työhön. Monesta asiasta on herännyt ajatuksia, että voitaisiinko tätä toteuttaa myös meillä.
-Salpauksessa opiskelijoiden osallistuminen ja osallistaminen on vuosien 2016 - 2020 toimenpideohjelmassa kehittämisen kohteena. Päivillä koko SAKUn toiminta on avautunut paremmin. Ajatuksena on linkittää SAKU-toimintaa mukaan myös toimenpideohjelmaamme, kertoo myös SAKU ry:n opiskelijoiden hyvinvointipalveluiden kehittämisryhmään kuuluva Riitta Murtorinne.
Venla Silventoinen kiitteli erityisesti LIKESin Kati Kauravaaran nuorten käyttäytymiseen vaikuttamiseen liittynyttä puheenvuoroa.
-Nuoria lähestyttäessä on tärkeää pyrkiä kohtaamaan toista toisena. Pyrkiä asettumaan nuoren asemaan ja mennä heidän maailmaansa kiinni, viittaa Silventoinen Kauravaaran tutkimukseen.