Hyvinvointivirtaa-viikko aktivoi yhdessä tekemiseen, oivaltamiseen ja oman hyvinvoinnin edistämiseen viikolla 40. Tapahtumien virrassa oli mukana 153 ammattiopistoa, joissa tapahtumien piirissä oli yli 48 000 opiskelijaa. Upea osallistujamäärä nostaa esille ammatillisessa koulutuksessa läpi vuoden toteutettavaa laajaa hyvinvointityötä.
Hyvinvointivirtaa-viikolla järjestettävät tapahtumat ovat hyvin monimuotoisia, osa oppilaitoksista kokoaa osallistujansa yhteen teemapäivään ja osa ripottelee erilaisia tapahtumia koko viikon varrelle. Tapahtumissa esimerkiksi pysähdytään oman hyvinvoinnin edistämisen kysymysten ja oivallusten äärelle, lisätään liikettä erilaisissa kisoissa ja haasteissa, tartutaan karaokemikkiin tai luodaan runoutta, maistellaan terveellisiä välipaloja, pysähdytään rentoutumaan tai hemmoteltavaksi hetkeksi.
Mielenkiintoisten sisältöjen suunnittelijoina on sekä henkilöstöä, opiskelijoita että yhteistyökumppaneita. Parhaimmillaan teemaviikko on yhteisöllinen tapahtuma, jossa opiskelijat ja henkilöstö kohtaavat, tutustuvat ja osallistuvat yhdessä.
Savon ammattiopistossa teemaviikkoa vietettiin kaikissa yksiköissä. Kuopiossa päivään oli suunniteltu hyvinvointitapahtuma, jossa kaksikymmentä erilaista pistettä houkutteli opiskelijoita toimintaan. Esimerkiksi onnenpyörät pyörivät kysymyksineen ja palkintoineen, omaa liikennekäyttäytymistä pohdittiin, työkykypassin sisältöihin tutustuttiin, veisukaraokea laulettiin ja kosmetologien pisteellä laitettiin meikkejä ja kynsiä paraatikuntoon.
Tulevat kosmetologit Neea ja Sohvi sekä kosmetiikkaneuvoja Sara ottivat vastaan hemmottelupisteillä asiakkaita, joilta syksyllä opintonsa aloittaneet saivat hyvää palautetta. Kun töitä tehtiin opiskelijaryhmässä vuorossa, niin tapahtuman aikana ehti useamman kerran myös kiertelemään aulaan suunniteltuja pisteitä.
-Mukavaa, että on tuotu aktiviteettia keskelle koulupäivää. Tämä ei ole ollut mikään samanlainen koulupäivä, vaan monessa paikassa on pysähdytty pohtimaan asioita. Esimerkiksi toista arvostavaan kohtaamiseen kannustava piste jäi mieleen. Samoin kuin viesti siitä, että mielenterveysongelmiin on apua saatavilla, listaa ryhmä yhdessä päivästä mieleen tarttuneita asioita.
-On tärkeää, että välillä tehdään yhdessä jotain erilaista. Tämä on ollut superkivaa spessua, Sara kiteyttää.
Kuopion tapahtumassa opiskelijoille oli tarjolla toimintaa monipuolisesti. Toimintaa järjestivät oppilaitoksen henkilöstö, järjestöstöyhteistyökumppanit sekä opiskelijat osana opintojaan. Tapahtumaa koordinoinut opiskeluhuollon koordinaattori Seija Kärki oli syystä tyytyväinen päivään.
-No, on ihan voittajafiilis. Halusimme järjestää toiminnallisen tapahtuman, jossa opiskelijat voivat osallistua. Kaikki, joita pyydettiin, tulivat tapahtumaan mukaan. Parasta oli opiskelijoiden uteliaisuus ja kiinnostus siihen, mitä täällä tapahtuu. Tapahtuma alkoi kymmeneltä, mutta ensimmäiset opiskelijat olivat rakenteilla olevilla pisteillä jo kahdeksalta osallistumassa.
-Hyvinvointiryhmän jäsenet ymmärtävät tapahtuman merkityksen koko yhteisölle. Pidämme myös verkostoyhteyksistä huolta. Kyse ei ole vain yksittäisestä tapahtumasta, vaan toimijat tietävät, miten he kiinnittyvät oppilaitoksen arkeen koko lukuvuoden ajan.
Viesti teemaviikon monipuolisuudesta on sama, kun siirrytään Kuopiosta pääkaupunkiseudulle. Omnian toimipisteissä tapahtumia oli jaoteltu viikon jokaiselle päivälle: kirjastossa oli rentoutumisnurkka ja liikuntavälineiden lainausmahdollisuus, KarvaKaverit Nekku ja Pätkis vastaanottivat tulijoita, Pöhinäpöydässä pohdittiin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, välkkäliikuntaan kannustettiin ja ilmaisnäytös oli buukattu Kirkkonummen elokuvateatteriin. Myös Omniassa toiminta rakennettiin henkilöstön, tutoreiden ja yhteistyöverkoston voimin.
- Ja Hyvinvointivirtaa-viikon hengessä jatketaan aina vaan, kuten on tarkoituskin. Meillä oli useita tahoja, joiden kanssa yhteistyö käynnistyi. Heidän kanssaan toteutetaan erilaisia ständejä ja äksöniä edelleen pitkin lukuvuotta, lupaa koordinaattori Päivi Saari Omniasta.
Kiitos kaikille teemaviikon osallistujille ja järjestäjille. Ilman aktiivisia hyvinvoinnin edistäjiä ei ammatillisessa koulutuksessa teemaviikkoa tässä laajuudessa järjestettäisi. Tuntui hienolta, kun ohjaajat kulkivat monessa paikkaa yhdessä toimintapisteillä osallistumassa opiskelijoiden kanssa. Osallistuvien innostus ja ilo tekivät myös monessa kohtaamisessa vaikutuksen.
SAKU ry:n toimistolta tehtiin teemaviikon aikana 14 vierailua, jotka pitivät sisällään opiskelijoiden kohtaamisia ja SAKU-toiminnan nostoja toimintapisteillä sekä henkilöstölle suunnatut infokahvit. Kun 153 tapahtuman kierros on mahdotonta kalenteriviikkoon sovittaa, niin on ollut huikeaa seurata ja jakaa toimintaanne somessa. Maanantaipalaverissamme kirjailin eri puolilta tehdyistä vierailuista lausuttuja kommentteja, ja vaikuttaa, että teemaviikolla on oltu hyvien hyvinvointivirtausten äärellä.
”Eihän sitä voinut olla itse innostumatta!”
”Lyhyissäkin kohtaamisissa opiskelijat miettivät ja vastasivat aidosti.”
”Keskusteluissa mentiin heti syvään päätyyn. Joku sanoi, että oli ihanaa vain kuunnella. Joku antoi halauksen päivän päätteeksi.”
”On uskallettava kertoa, että toista arvosteleva puhe ei ole ok. Jos sitä ei nosteta puheeksi, niin eihän se tule tietoon ja olemassaolevaksi.”
”Tulin mukaan keskusteluun, koska haluan oppia paremmaksi kuuntelijaksi ja tämä teema (yhteisöllisyys ja toista arvostava kohtaaminen) on todella tärkeä.”