Hittilaji padel tuli myös SAKU ry:n lajivalikoimaan

Olet täällä

Viikonloppuna järjestettiin SAKU ry:n henkilöstöliikuntatapahtumia kaksin kappalein. Kisakalliossa lajina oli lentopallo, SAKU ry:n henkilöstöliikunnan ikisuosikki ja kilpailutoiminnan suurimpien osallistujamäärien laji. Espoossa oltiin ihan uuden äärellä, kun 12 pelurin porukka kokoontui SAKU ry:n ensimmäiseen padel-turnaukseen. Lentopallon suosiota ei siis ihan vielä pelaajamäärissä hätyytellä, mutta lajissa on kyllä kaikki ainekset vaikkapa isojen massojen suosikkilajiksi!

Padel on nelinpelinä pelattava mailapeli, joka yhdistää tenniksen ja squashin. Maila on tennismailaa lyhyempi ja sen myötä helpommin käsiteltävä. Pelikenttä muistuttaa tenniskenttää, mutta on kooltaan hieman pienempi. Squashista lainattua ovat puolestaan kenttää ympäröivät seinät, jotka ovat kentän takaosassa lasia ja kentän keskiosassa metallista ristikkoa. Osittain seinien ansiosta pallorallit ovat pitkiä, kun peliväline ei karkaa pois pelialueelta. Seinät tarjoavat myös mielenkiintoisen taktisen elementin peliin.

Lajilähettiläs kannustaa muitakin liikkumaan

Ensimmäiseen turnaukseen ilmoittautui mukaan kuusi peliparia, joissa oli sekä mies-, nais- että mixty-pareja eli sekapareja. Päivän aikana kaikki pelasivat toisiaan vastaan, mutta lopputulokset laskettiin sarjoittain.

– Padelissa eritasoisetkin pelaajat pystyvät pelaamaan hyvin yhdessä. Sen ja yhteisöllisyyden vuoksi olen itse vaihtanut lajia tenniksestä padeliin, Stadin ammatti- ja aikuisopiston Katriina Turunen kertoo.

Turunen on pelannut padelia nelisen vuotta, ja harrastus on yhteinen puolison kanssa.
– Meillä on vakivuoro, jonne kutsumme kavereita pelaamaan. Välillä on kovat pelit, välillä mukana on aloittelijoita. Olemme eräänlaisia lajilähettiläitä. Tavoitteena on tarjota liikunnan riemua kaikille.

Ja hyvän mielen liikuntalähettiläs Katriina Turunen toden totta onkin! Hän on oman organisaationsa SAKU-toiminnan vastuuhenkilö ja innostaa kollegoita mukaan liikuntatoimintaan. Myös SAKU ry:n padel-turnauksessa Turunen jaksoi kannustaa pelikavereita koko päivän ja luoda hyvää henkeä tapahtumaan.

Vaikka pelivuosia on takana jo jonkin verran, aiempaa kilpailukokemusta Katriina Turusella ei ollut.
– Täällä tietää, että kaikkia kannustetaan, niin oli kiva tulla. Muihin kisoihin en lähtisi.

Yläkierrettä ja sivukierrettä pöytätenniksen tyyliin

Etukäteisoletuksena oli, että miesten sarjaan osallistujia saataisiin eniten, mutta toisin kävi. Mixty-sarja oli sarjoista suosituin, ja miesten sarjaan ilmoittautui mukaan vain yksi pelipari, Keudan Samuli Koivukangas ja Tommi Nylund.

– Hyvä lämpö tässä tuli. Turnauksessa oli hyvä taso, saatiin pelata tasaisia pelejä, Samuli Koivukangas kertoo.
– Hauskaa oli! Toivottavasti ensi kerralla olisi kuitenkin enemmän joukkueita, Tommi Nylund toivoo.

Tommi Nylund pääsi turnauksessa yllättämään vastustajansa haastavilla kierrelyönneillä. Erityisesti yläkierteiset syötöt tuottivat monille vaikeuksia.
– Kierteiden ymmärtäminen juontaa aiemmasta lajistani pingiksestä. Niillä opeilla palloon saa kierrettä padelissakin. Olen ollut aiemmin pingiksessä nuorten maajoukkuevalmentajana, ja 91-vuotias isäni pelaa pingistä edelleen. Viisi kertaa viikossa!

Samuli Koivukankaan ykköslaji on nykyään frisbeegolf, mutta padeliakin on tullut kokeiltua mm. lasten kanssa.
– Tässä tulee hyvin palloralleja. Varmasti jatkan padelia myöhemminkin.

Ja kannattaa ehdottomasti jatkaa! Seuraavaksi tavoitteeksi voi vaikka ottaa SAKU ry:n talvikisat, joiden lajivalikoimassa padel on seuraavan kerran heti tammikuussa. Talvikisat järjestetään Vuokatin urheiluopistossa 29.1.–30.1.2022.

Katso kuvia tapahtumasta Flickr-kuvagalleriassa (siirryt toiselle sivustolle).

 

Tulokset

Padel, 13.11.2021 Espoo

Mixty-sarja
1. Kim Björkman / Leena Ylevä, Omnia (10 pistettä)
2. Tiina Nurmilo / Miko Schiffer, Stadin ammatti- ja aikuisopisto (6 pistettä)
3. Janne Turtiainen / Katriina Turunen, Stadin ammatti- ja aikuisopisto (0 pistettä)

Naiset:  
1. Mia Pirttilä / Katri Savolainen, Stadin ammatti- ja aikuisopisto (4 pistettä)
2. Saija Sippola / Minna Uotila, SAKU ry & SASKY (2 pistettä)
  
Miehet:  
1. Samuli Koivukangas / Tommi Nylund, Keuda (8 pistettä)