”Hauskempaa kuin huvipuistossa”

Olet täällä

Kiiking, tankofudis, sumopaini, crossfit, jousiammunta, norsufudis, padel, beach volley, zumba, minikoris, curling, seikkailurata, amisrace, vauhditon pituus sekä sählyn ja futiksen laukaisupisteet. SAKUsportsin lajikattaus hengästyttää jo luettuna ennen kuin pääsee vielä edes liikkumaankaan.

SAKUsports-tapahtuman tarkoituksena on liikkua kivassa porukassa, testata uusia lajeja ja nauttia liikunnasta ilman kilpailemisen pakkoa. Tapahtuma sopii hyvin esimerkiksi tutoreille, jotka etsivät ideoita oppilaitoksen omien liikuntatapahtumien järjestämiseen, opiskelijakunta-aktiiveille, joita halutaan kiittää toiminnasta oppilaitoksen eteen, tai kenelle tahansa opiskelijalle, joka kaipaa lisäkipinää liikkumiseen. Kisakallion urheiluopiston tapahtumapaikoilla tuli vastaan kaikki näitä kohderyhmiä: hymy huulilla, liikunnasta ja kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä nauttien.

Voimaa mutta enemmän tekniikkaa

Suosituin yleisölaji tapahtumassa taisi olla hurjan näköinen kiiking, jossa keinutaan niin korkealle kuin keinujalla kanttia riittää. Jos tekniikkaa ja voimia on sopivasti, keinulla pääsee kokonaan ympäri. Yksi tällainen hurja oli Kisakallion oma opiskelija Riikka Ketola.

– Ei pelottanut yhtään, hurjapää kun olen. Alkuvauhdit olivat vaikeimmat, mutta kun pääsi vauhtiin, se alkoi sujua. Kyseessä on enemmän tekniikka- kuin voimalaji, Ketola arvioi.

Sisukas liikunta-alan opiskelija kävi kokeilemassa kiikingiä ensin kolme kertaa tuloksetta, kunnes neljännellä kerralla hän sai keinun sellaiseen vauhtiin, että se pyörähti komeasti ympäri ja jäi hetkeksi jopa yläasentoon paikalleen.

– Tuntui, että keinu oli ihan sika kauan paikallaan. Sekunnit tuntui pitkiltä.
– Tämä oli hauskempaa kuin huvipuistossa. Parempi fiilis ja adrenaliini, kun tässä tehdään se juttu itse, tyytyväinen kiiking-keinuja hehkutti.

Harvinaisen hauska kamppailulaji

SAKUsports-tapahtuman klassikkolajiksi voidaan nostaa sumopaini, joka on aina yhtä suosittu ja hauska – myös katsojille. Aurinkoisena päivänä laji näytti olevan myös melko rankka, kun opiskelijat painivat ja kaatuilivat isoissa sumopuvuissaan.

Omnian kokkiopiskelijat Valtteri Holmström ja Niklas Sivonen kamppailivat täyden kolmen erän matsin.
– Tasaista oli. Ja yllättävän raskasta, kun puvun kanssa on niin hankala liikkua, pojat analysoivat matsin jälkeen.

Valtteri toimii Omniassa tutorina. Ehkä SAKUsportsista löytyi jotain ideoita myös oman oppilaitoksen tapahtumiin ja liikuntatempauksiin. Hauskaa oli ainakin ollut.
– On ollut kiva päästä kokeilemaan kaikkea erilaista, pojat sanoivat ja nostivat kokeilluista lajeista esille sumopainin lisäksi tankofudiksen.

Kisakallion järjestäjillä sopiva pilke silmäkulmassa

Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Kisakallion Urheiluopiston liikuntaneuvojaopiskelijat opettaja Antti Jokisen johdolla. 21 opiskelijan ryhmä suunnitteli etukäteen tapahtuman ohjelman ja aikataulun, aloitus- ja lopetustilaisuuksien ohjelman, opasteet, ohjelmalehtisen ja kisapassin sekä tervetuloa-videon.

– Ohjelmassa on tarkoitus olla pääasiassa lajeja, joita on mahdollista toteuttaa oppilaitoksissa esimerkiksi ryhmäyttämispäivien ohjelmana.  Sellaisia lajeja, joita esimerkiksi tutoropiskelijat itse pystyvät järjestämään ja ohjaamaan, SAKU ry:n koulutuskoordinaattori Tiina Hasari kertoo.
– Näiden peruslajien lisäksi tapahtumassa on aina muutamia erikoislajeja, jotka SAKU ry järjestää. Tänä vuonna sellainen oli esimerkiksi kiiking.

Kisakallion opiskelijoilla piti tapahtumapäivien aikana kiirettä, kun lajipisteiden ohjaustehtävien lisäksi heitä tarvittiin SAKU-sählyn ja erityisryhmien salibandyn lopputurnauksen toimitsijatehtävissä.

– Kisakallion opiskelijoilla on hyvät tapahtumanjärjestämisen perusvalmiudet. He olivat järjestelmällisiä ja osaavia mutta eivät ottaneet turhaa stressiä. Tällaisessa tapahtumassa pitää järjestäjilläkin olla pilkettä silmäkulmassa, Hasari kiittelee.