Golfaajat Kokkolassa - "mukava mutta ärsyttävä laji"

Olet täällä

Tämän vuoden golfkilpailut pelattiin Kokkolassa, joka juuri muutamaa päivää ennen kisoja vietti 400-vuotisjuhlaansa. Pitkä historia on myös pelipaikkana toimineella Kokkolan Golfilla, joka on Suomen neljänneksi vanhin kenttä. Golfseura Kokkolaan on perustettu jo vuonna 1957.

SAKU-golf pelattiin kaksipäiväisenä tapahtumana. Perjantaina pelattiin rennolla hengellä joukkuekilpailu, ja lauantaina jännitys tiivistyi yksilökisaan. Sään puolesta nähtiin kaikkea mahdollista suomalaista syyssäätä: kylmä perjantaiaamu lämpeni poutaiseksi ja aurinkoiseksi syyspäiväksi, lauantaina puolestaan pelaajat kastuivat kierroksen aluksi pahanpäiväisesti ja loppupäivän ajan vaihtelivat kuurosateet ja poutasää.

Nousujohteinen kisa kotikentällä

Joukkuekilpailu on todellista joukkuepeliä. Joukkueen kaikki jäsenet avaavat tiiauspaikalta normaalisti. Lyöntien jälkeen joukkue jatkaa aina valitsemansa pallon kohdalta kuitenkin siten, että jokaiselta joukkueen pelaajalta on kisan kuluessa otettava mukaan kolme avausta. Joukkuekisan suorituksissa onkin yksilökisaa rennompi henki ja riskiäkin uskaltaa ottaa, jos joku joukkuekavereista on jo omassa lyönnissään onnistunut erinomaisesti.

Kisan voittoon ylsi Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän joukkue Kpedu 2. Loput mitalit menivät OSAOon. Kilpailutapahtuman isäntien ja emäntien hyvän menestyksen täydensi viidenneksi yltänyt Kpedu 1.

- Kyllä kotikenttäedusta on paljon hyötyä, myöntää Kpedu 1:ssä pelannut Jussi Wiirilinna.

Hyvästä sijoituksesta huolimatta joukkue ei ollut täysin tyytyväinen peliinsä.
- Lähestymiset eivät tänään onnistuneet, joten meille tuli turhan pitkiä putteja, Elina Myöhänen tiivistää joukkueen pelipäivää.
- Mutta kiitos Elinan, loppua kohti parannettiin, Wiirilinna kiittelee joukkuekaveriaan.

Elina Myöhänen kertoo pelaavansa kauden aikana noin 100 kierrosta. Jussi Wiirilinnalla kierroksia kertyy kutakuinkin sama määrä, mutta osa niistä on puolikkaita 9 väylän kierroksia. Joukkueen kolmannen jäsenen Ari Maunukselan kesään kuuluu 10-20 kierrosta.
- Golfia harrastetaan paljon. Kiva juttu, että laji kuuluu myös SAKU ry:n valikoimaan, sanoo Kpedun johtajana elokuussa aloittanut Ari Maunuksela.

Maunuksela kertoo päässeensä uudessa työssä hyvin vauhtiin. Työkaverit ovat olleet mukavia, ja yhtymän alue, kunnat ja toimipaikat tulevat tutuiksi pikkuhiljaa. Aiemmin mm. aikuiskoulutuksen parissa työskenneelle Maunukselalle SAKU ry oli tuttu juttu jo ennen nykyistä pestiä. 
- Liikunta- ja kulttuuritoiminta ovat tärkeää vastapainoa opiskelulle ja työnteolle. Valtakunnallinen toiminta puolestaan tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen, Maunuksela arvioi.

Verkostoitumista ja uusiin ihmisiin tutustumista yksilökisapäivänä odotti myös Elina Myöhänen.
- Kisan aikana ja sen jälkeen tulee mahdollisuus jutella ja saada uusia tuttavuuksia. Olen kokenut sen hyödylliseksi myös ammatillisesti.

Mukava mutta ärsyttävä laji

Lauantain yksilökisa pelattiin pistebogeynä. Eniten pisteitä (39) keräsi Risto Riihimäki Järviseudun ammatti-instituutista. Pisteen päähän jäi Keudan Jukka Yli-Kankahila ja kahden päähän Kpedun Elina Myöhänen. Pistebogeyn lisäksi palkinnoilla huomioitiin myös lyöntipelin parhaat. Parhaan tuloksen miesten sarjassa pelasi Kpedun Marko Päiveröinen (87 lyöntiä) ja naisten sarjassa Elina Myöhänen (90 lyöntiä).

Raahen porvari- ja kauppakoulun Ilkka Kontinaho sijoittui pistebogeyssä mukavasti puolenvälin paikkeille 30 pisteellä. Ensimmäistä kesäänsä pelaava Kontinaho oli päivän suoritukseensa tyytyväinen.

- Birdie-putteja missasin ja katastrofaaliset tössit sattui niille väylille, joista olisin saanut eniten pisteitä. Kaikkineen kierros meni kuitenkin ihan jees. Etenkin siihen nähden, että pelasin kentän nyt ensimmäistä kertaa, analysoi Kontinaho, joka otti nimiinsä lähimmäs lippua -erikoiskisan voiton. 

Ilkka Kontinaho on suorittanut green cardin jo vuonna 2015, mutta sen jälkeen pelaaminen jäi tauolle. Tänä kesänä uusi innostus löytyi kuitenkin oman oppilaitoksen kautta, sillä Raahen porvari- ja kauppakoulu järjestää vuosittain omalle henkilökunnalle ja sidosryhmille golftapahtuman, jolla kerätään varoja opiskelijoiden stipendirahastoon.

- Rehtori houkutteli mukaan oppilaitoksen omaan kisaan ja siitä sitten innostuin.
- Kentällä stressi katoaa, kun pitää keskittyä täysin. Tämä on sellainen mukava mutta ärsyttävä laji, Kontinaho nauraa.

Kisoissa jaettiin myös kaksi ansiomerkkiä

Golfkisojen yhteydessä muistettiin ansiomerkein OSAO:n pitkän linjan SAKU-toimijoita. Hopeisen ansiomerkin saanut Petri Heikkinen (vasemmalla) on toiminut SAKU ry:n hallituksen jäsenenä, kehittämisryhmän puheenjohtajana ja työyhteisöliikunnan yhteyshenkilönä. Kultaisen ansiomerkin saanut Antti Puotiniemi on puolestaan toiminut pitkään sekä opiskelija- että henkilöstöliikunnan yhteyshenkilönä ja ollut mukana myös kehittämisryhmätyöskentelyssä. Molemmat herrat ovat myös aktiivisia osallistujia SAKU ry:n henkilöstöliikuntatapahtumissa - kuten tässäkin tapahtumassa. Kiitos ja onnea!

KUVAGALLERIA PERJANTAILTA

KUVAGALLERIA LAUANTAILTA

TULOKSET

Kiitokset Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymälle ja Kokkolan Golfille kilpailutapahtuman järjestelyistä!