Arkiaktiivisuudesta askelia

Olet täällä

Henkilöstön Liikkeelle.net-kampanja käynnistyi maanantaina. Kampanja liikuttaa ammatillisen koulutuksen henkilöstöä jo yhdettätoista kertaa. Juhlavuonna palattiin ihan ensimmäiseen kampanjalajiin eli askeltamiseen. Rento-, Kilpa- ja Kuntosarjoihin mukaan on ilmoittautunut mukaan kuutisenkymmentä tiimiä. Askeleita kerätään 4-10 osallistujan tiimeinä.

Ammatillisen koulutuksen henkilöstön liikuntakampanja palasi juhlavuodeksi ensimmäiseen lajiinsa eli askeltamiseen. Moni on kaivannut omien lempilajiensa kirjaamista ylös minuutteina tänäkin vuonna, mutta askeleiden seuraamiseenkin on omat hyvät perustelunsa.

Tutkimusten mukaan vain puolet työikäisistä suomalaisista liikkuu kestävyyskunnon ylläpidon kannalta riittävästi. Kymmenesosa työikäisistä täyttää terveysliikunnan suositukset kokonaisuudessaan. Viidennes työikäisistä ei liiku käytännössä lainkaan.

Tässä kuvassa arkiaktiivisuuden arvo nousee. Kun autolla kurvaa työpaikan parkkipaikalle, istuu työpöydän ääressä 7,5 tuntia ja kipaisee lounaalle taukotilaan, niin askeleita ei kovinkaan montaa ole askelmittariin työpäivän aikana kertynyt. Ja jos päivä jatkuu vahvasti erilaisten ruutujen äärellä, niin askelmäärä päivää kohden jää vaatimattomaksi.

Tehdään hyviä valintoja

Askelkampanja kannustaa arkiaktiivisuuteen. Kävely tai juokseminen on helposti toteutettavissa, kun välineiksi riittävät hyvät jalkineet. Askelmittari voi kannustaa ripottelemaan päivään valintoja, joilla askeleita tulee kerrytettyä enemmän.

Myös vanhat kunnon vinkit pätevät edelleen. Työmatkoista voi kävellä osankin. Parkkipaikalla auton voi jättää viimeisimpään ruutuun. Portaat ovat paremmat kuin hissi. Syksyn pihatöistä voi napata hyötyliikuntaa. Töissä tulosteen voi laittaa tulostumaan aina kauimmaiselle tulostimelle. Sähköpostin sijaan voi kipaista työkaverin luona henkilökohtaisesti. Lounastauolla ehtii kipaista pienen lenkin ennen ateriaa tai lounaspaikalle.

Sopiva sarja kannustimena

Liikkeelle.net-kampanjassa haluttiin säilyttää kolme sarjaa: Rento-, Kunto- ja Kilpasarja. Rentosarjassa kynnys aloittaa liikunta on matala. Liikkeelle lähdetään kymppilenkeillä, joilla tarkoitetaan kymmenen minuutin reipasta liikuntaa. Reippaalla tarkoitetaan tässä tuhatta askelta. Jos vauhti tuntuu alussa liian kovalta, niin silloin lenkin kestoa voi pidentää.

Kahdella ensimmäisellä kampanjaviikolla tavoitteena on tehdä kymppilenkki viitenä päivänä viikossa. Kahtena keskimmäisenä viikkona tehdään kaksi kymppilenkkiä viitenä päivänä viikossa. Kahteen viimeiseen viikkoon tulisi sisällyttää kolme kymppilenkkiä viidelle päivälle viikossa. Rentosarjassa uskotaan kymppilenkeillä liikkumattomuuden katkaisevaan voimaan. Enemmänkin saa tietysti liikkua, mutta edellä mainituilla lenkkimäärillä tulee kampanjassa tavoite suoritettua ja osallistuja palkitaan hymynaamalla.

Kuntosarja on tarkoitettu tiimiläisille, jotka haluavat lisätä liikuntaansa pienellä kisalla. Oma tavoite sarjassa tulee täyteen, kun osallistuja saa kerättyä vähintään 8 500 askelta viitenä päivänä viikossa. Kisassa tähdätään kohti terveysliikunnan suosituksen mukaista 10 000 askeleen määrää.

Kilpasarja sopii tiimiläisille, joille kertyy jo työpäivän aikana runsaasti liikkumista tai joille liikkuminen on elämäntapa. Kilpasarjalaiset ovat lähteneet kisavauhtiin heti starttipistoolin pamahdettua.

Joko tiiminne on mukana seuraamassa, miten paljon päivittäin tulee liikuttua? Aina kannattaa lähteä liikkeelle ja kilpailuunkin ehtii hyvin vielä mukaan. Tiimin saa kasaan jo neljällä osallistujalle. Yhdessä tiimissä askeltajia mukana voi olla 4-10 osallistujaa. Tiimien suorituksia mitataan keskiarvoina ja prosentteina, joten erikokoiset tiimit ovat vertailukelpoisia keskenään.