Amistamossa ryhmäydytään liikkuen

Olet täällä

Ensimmäinen Amistamo-tapahtuma sai tulikasteensa 15. marraskuuta Vierumäellä. Tapahtuman tarkoituksena on tuottaa uusia ideoita oppilaitosten tutor- ja opiskelijakuntatoimintaan sekä tarjota valmiita toimintamalleja opiskelijoiden ryhmäyttämispäiviin, liikuntapäiviin ja harrastustoimintaan.

SAKU ry:n Amistamo-tapahtuma kokoaa tutorit, tutoriksi aikovat ja opiskelijakuntien jäsenet. Pilottitapahtumassa testattiin toimintamalleja, joiden toivotaan tarjoavan ideoita ja malleja oman oppilaitoksen toiminnan tueksi. Päivän ohjelman suunnittelu ja järjestelyt toteutettiin Suomen Urheiluopiston liikuntaneuvojaopiskelijoiden näyttönä Vierumäellä. 

Ensimmäisessä Amistamossa opiskelijoita oli mukana Keudan, Jämsän, Validian ja Kiipulan ammattiopistoista. Päivän aikana opiskelijat pääsivät testaamaan taitojaan muun muassa näkymättömällä radalla, Tansanialaisessa jalkapallossa, sokkorastilla, ensiapupisteellä sekä jenkkarastilla. Ohjelmallisia pisteitä oli mukana kaikkiaan kymmenen. 

-Olen tykännyt päivän jutuista. Yllätyin siitä, kuinka hyvä vastaanotto täällä on ollut. Järjestäjät ovat hyvin osanneet ottaa huomioon niitä, jotka liikkuvat eri tavoin. Päivän aikana tutustui uusiin ihmisiin. Se oli hyvä, kertoo liiketaloutta opiskeleva Maria Valkonen Validiasta. 

-Muistipujottelu oli suosikkini. Tykkäsin myös sanaselityspelistä. Täällä on oikeasti saanut paneutua tekemiseen. 

Huomio ennakkoinfoihin

Keudassa opiskeleva Iines Luotonen joutui tulemaan toimintarasteilta sisälle lämmittelemään. Vierumäki oli aamulla saanut valkoisen lumipeitteen, joten viileään varautuminen nousi arvoonsa. Tärkeimmäksi järjestelyissä huomioitavaksi asiaksi Luotonen nosti tapahtumasta tiedottamisen.

-Ennakkoinfo tapahtumasta on kaikkein tärkein. Olisi ollut tärkeää tietää etukäteen, että kaikki jutut ovat oikeasti ulkona. Tapahtumaan olisi tuonut myös vaihtelua, jos ei heti aamusta oltaisi oltu kahta tuntia pihalla.  

Luotosella löytyy omaa kokemusta nuorille tapahtumien järjestämistä. Mediapalvelujen tuottajan opintojen rinnalla hän opiskelee seurakunnalla lapsi- ja nuorisotyön avustajaksi. 

-Tansanialainen jalkapallo oli tosi hyvä laji, kun ihmemuotoiset pallot tuovat peliin tuuria mukaan.  Pistettä olisi voinut kehittää niin, että kaikki olisivat osallistuneet pallon tekemiseen yhtä kättä käyttäen. 

-Osallistujissa on varmasti mukana niitä, joille päivän sisältö on tosi tärkeä. Yhden rasteista voisi käyttää toisten kanssa ihan keskusteluun ja eri oppilaitosten kuulumisten vaihtoon, vinkkaa Luotonen. 

Positiivisuus pitää olla hommassa mukana

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjausta Jämsässä opiskeleva Jesse Pakarinen piti päivän ohjelmaa itselleen hyvänä kertauksena. 

-Paljon oli opettavaa, mutta paljon myös itselle kertausta. Osan asioista olisin tehnyt toisin. Kun keli oli oikeasti niin kylmä, niin osa oli myrttynaamana. Touhua ja meininkiä olisin kaivannut lisää. Ohjaajat ei aina olleet positiivisia. Juttuja näki, kun samoista asioista on myös itselleni sanottu. 

-Paras rasti oli mielestäni ongelmaratkaisurasti, jossa sai käyttää päätänsä. Positiivisella asenteella pitää olla liikkeellä, kun ketään ei ole pakotettu mukaan. Osallistuminen on mahdollisuus, muistuttaa Pakarinen. 

Mikä on paras ajankohta tapahtumalle?

Amistamo-tapahtumasta kertyneitä kokemuksia ja palautteita tullaan käyttämään tulevien tapahtumien suunnittelussa. Tapahtuman järjestäjille osallistujien fiilis näytti hyvältä.

-Olimme pettyneitä tapahtuman osallistujamäärään, mutta onneksi tapahtuma päätettiin kuitenkin järjestää. Amistamosta saatiin tutoreiden taitoja tukeva liikunnallinen tapahtuma, josta opiskelijat antoivat myönteistä palautetta. Eniten toivottiin tukea tapahtumien järjestämiseen oppilaitoksissa, jota päivän aikana olikin toimintapisteillä hyvin tarjolla, kertoo liikuntakoordinaattori Miia Uskalinmäki

Osallistujille postitetaan tapahtuman jälkeen ohjeet toimintapisteiden toteuttamiseen omassa oppilaitoksessa. Amistamo-tapahtuman idea on herättänyt kiinnostusta ja kysyntää, mutta oikean ajankohdan löytäminen on syksylle haastavaa. 

-Palautteissa on tärkeää ottaa kantaa tulevien tapahtumien ajankohtaan, jotta ajankohta olisi mahdollisimman monelle sopiva. Talvi yllätti tänään osallistujia, mikä korostaa sitä, että yhteyshenkilöiden tulee todella selkeästi kertoa opiskelijoille, mistä tapahtumissa on aina kysymys, muistuttaa koulutuskoordinaattori Tiina Hasari

Kuvagalleria