Amistamo on ryhmäyttämiseen keskittyvä toiminnallinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on tuottaa ideoita oppilaitosten tutor- ja opiskelijakuntatoimintaan sekä opiskelijoiden ryhmäyttämis- ja liikuntapäiviin ja harrastetoimintaan. Tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa iso rooli on opiskelijoilla, jotka tuottavat päivän sisältöjä osana opintojaan. Syksyn toisen Amistamon toteutuksesta vastasivat Forssan ammatti-instituutin tutoropiskelijat.
Forssan ammatti-instituutin ja SAKU ry:n järjestämä Amistamo-tapahtuma kokosi 21. syyskuuta yli 60 opiskelijaa testaamaan erilaisia ryhmäyttämisen keinoja. Mukana rasteina olivat muun muassa luottamusrata, köydenveto, ensiapupiste ja muffinssien koristelupiste.
Esimerkiksi luottamusrata oli hyvä esimerkki ryhmäytymisen merkityksestä. Radalla ryhmän muut kulkijat ensimmäistä lukuun ottamatta kulkivat silmät sidottuina ja yhteisestä köydestä kiinni pitäen. Radalla kuljettiin esteiden yli, pujoteltiin pallojen välistä ja noustiin kävelemään penkkiä pitkin. Ohjeiden, ohjauksen ja luottamuksen merkitys korostui, kun reitillä edettiin ilman näköaistia. Kaikkien kymmenen toimintarastin toteutukseen osallistui 30 tutoria.
-Järjestelyihin on mahtunut paljon muuttuvia tilanteita. Tänään tapahtumaa järjestäessä opiskelijat ymmärtävät varmasti paremmin, miksi asioita on käyty paljon läpi. Samalla on huomattu, että erilaisten ryhmien kanssa tarvitaan erilaista ohjausta. Opiskelijat ovat toteuttaneet päivää osana yto-opintojaan, kertoo opinto-ohjaaja Maria Arjoniemi.
Amistamon valmisteluihin koronarajoitukset aiheuttivat oman haasteensa. Alun perin tapahtuma piti järjestää jo viime keväänä. Kun tapahtuma siirtyi syksyyn, niin kaikki opiskelijat eivät päässeet tapahtuman suunnittelussa heti alkumetreiltä mukaan, ja osa opiskelijoista ehti jo valmistumaankin ennen Amistamon toteutumista. Tapahtuman toteutuksesta ei silti haluttu luopua.
-Yhteisöllisyyden vähentymisen näkee selkeästi. Ryhmässä toimiminen on osalle tosi hankalaa ja nyt vaaditaan uuden opettelua. Meillä halutaan panostaa yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistamiseen. Sille työlle on tarvetta, muistuttaa Arjoniemi.
Köydenvedon pisteellä tutorit Niko Hakala ja Jiri Klemelä innostivat opiskelijoita mittaamaan voimiaan. Köydenvedossa aloitettiin yksi vastaan yksi kamppailulla, jonka häviäjä pääsi vastamaan rastinvetäjien kysymyksiin. Oikealla vastauksella sai aina uuden vetäjän omaan joukkueeseensa mukaan.
-Osallistujista osa on lähtenyt liikkeelle tapahtumaan jo aamulla kuudelta bussilla, joten jotkut ovat olleet vielä vähän väsyneitä ja ujouttakin voi tekemisessä olla. Kiva olisi kuitenkin, että osallistujat vetäisivät tosissaan ja lähtisivät menoon mukaan. Heittäytymistä osallistujilta toivotaan, kuvaavat tutorit rastilla tekemistä.
Molemmat tutorit ovat tyytyväisiä siitä, että syksyllä päästiin palaamaan lähiopintoihin. Kolmatta vuotta autoalaa opiskeleva Niko ehti aloittaa opinnot koulunpenkillä, mutta toista vuotta sähkö- ja automaatioalaa opiskeleva Jiri pääsi lähiopintoihin kunnolla vasta tänä syksynä.
-Etäopiskelu kyllä pilasi monella koulunkäynnin. Opiskeluja oli etänä helpompi skipata, arvioi Niko Hakala.
-Ja itse opin kyllä paremmin, kun on koulussa läsnä. Luokassa meillä on kuitenkin hyvä luokkahenki ja vitsiä heitetään. Ei ole haitannut, vaikka toisiin on tutustuttu ensin etänä, lisää Jiri Klemelä.
Ammattiopisto Tavastian opiskelijat Sofia Toikka ja Kristian Kuusivaara olivat köydenvetopisteellä liikkeellä hyvällä energialla, vaikka tapahtumaan lähtö olikin ollut aikainen.
-Kivoja olivat pisteet, joissa tunnistettiin ruoka-aineita ja koristeltiin muffinsseja. Tapahtumaan osallistumisesta kertyy osaamispisteitä, tämä on erilaista koulutekemistä ja täältä saada ideoita, mitä tehdä tulevien ykkösten ja vierailulle tulevien kasien kanssa, kuvaavat Sofia Toikka ja Kristian Kuusivaara tapahtuman merkitystä.