Amistamo tarjoaa lempeitä tuuppauksia liikkumiseen

Olet täällä

Tiimipeliä. Hauskaa. Monipuolista. On sovellettavissa meille. Näin kuvailivat Amistamo-tapahtuman osallistujat kokemuksiaan toimintarasteilla. Onnistuneet toimintamallit kannustivat osallistujia heti myös miettimään, miten omassa oppilaitoksessa tapahtumia kannattaisi soveltaa.

Amistamo-tapahtuma on suunnattu tutoreille, tutoreiksi aikoville ja opiskelijakuntien jäsenille. Päivän aikana ideoidaan, jaetaan ja testataan valmiita toimintamalleja omassa oppilaitoksessa edelleen toteutettavaksi. Ammattiopisto Liven 13. syyskuuta Rajamäellä järjestämässä Amistamossa seikkailtiin Sääksjärven luontomaisemissa. Tavoitteena oli tuottaa elämyksellinen luontopäivä opiskelijoille sekä tarjota uusia ideoita ja uskallusta seuraaviin koitoksiin.

Luontopäivän sisällön toteuttivat Liikkuva Live -tiimi ja opiskelijat. Tiimiin kuuluu viisi ohjaajaa ja tarvittaessa mukaan saadaan talosta lisävoimia. Opiskelijoille tarjolla oleva toiminta on monipuolista: kesällä järjestetään futisturnaus ja joulukuussa säbäturnaus, kuntosalivuorot pyörivät ohjatusti viikoittain, luontoliikuntapäiviä järjestetään pitkin vuotta ja salivuoroja on käytettävissä eri lajeille.

-Nuoret liikkuvat hirveän vähän. Liikkuva Live -tiimin tarkoituksena on mahdollistaa nuorille oman tavan löytäminen liikkumiseen, myös vapaa-ajalla. Tekemisessä on aina ryhmänohjaaja ja henkilökuntaa mukana. Samalla välitetään kannustavaa viestiä siitä, että liikunta on meille tärkeää, kertovat opettajat Katariina Kekki ja Jenni Elo tiimistä.

-Opiskelijoiden halu osallistua liikkumiseen on kirjavaa. Osa voi jäädä tekemisestä syystä tai toisesta pois, mutta osallistumisen jälkeen opiskelijat pitävät pääsääntöisesti tekemistä kivana. Esimerkin voima on tärkeä. Ja vaikka ei osaisi, niin se ei haittaa. Yhdessä taitoja voidaan harjoitella, kuvaa Jenni Elo.

-Opiskelijoita kuullaan tekemisessä herkällä korvalla, ja joskus lempeä tuuppaus liikkumiseen on tarpeen. Meillä on töitä tekemässä loistotiimi, jonka into tehdä yhdessä näkyy varmaan eteenpäin. Nämä ovat parhaita työpäiviä, täydentää Katariina Kekki.

Liike auttaa jaksamaan

Erityisryhmien Amistamoon osallistui opiskelijoita Espoosta, Hämeenlinnasta, Janakkalasta, Jyväskylästä, Järvenpäästä, Oulusta ja Muhokselta. Ammattiopisto Luovissa eläintenhoitajaksi opiskeleva Inka Miettinen piti päivän sisältöjä onnistuneina.

-On ollut tosi hauskaa ja ideoita on tullut monipuolisesti esille. Esimerkiksi noppapeliin pystyy helposti omassa oppilaitoksessa tekemään erilaisia variaatioita tehtäviin. Vaikeustasoa tehtäviin voi kehittää aina pelaavan porukan mukaan.

Muhokselta toimintapäivään innostuttiin lähtemään mukaan tutorkoulutuksen jälkeen. Tapahtuman esittely houkutteli tutoreita saman tien, ja ohjaajajakin saatiin heti innostettua asiaan. Amistamossa mukana Muhokselta oli kuuden opiskelijan ryhmä.

-Olen energinen, räjähtävän iloinen ja tykkään olla kaikissa jutuissa mukana. Käytännönläheiseen liikkumiseen kannustaminen on tosi tärkeää. Kun esimerkiksi tallitöitä tekee koko päivän, niin jossain vaiheessa täytyy muistaa avata yläkroppaa toiseenkin suuntaan. Tutoreina olemme käyneet vetämässä myös taukojumppia esimerkiksi tuleville pintakäsittelijöille. Siellä opettajakin sanoi, että ei voisi enää olla alalla, ellei kehosta pitäisi huolta, kannustaa liikkeelle Inka Miettinen.

Kuvagalleria