Amis teki hyvää Hyvinvointivirtaa-viikolla

Olet täällä

Aamureippailuja, fättäriajoa, kiipeilyä, kyykkää, kohtaamisia ja ilmaista aamupuuroa. Hyvinvointivirtaa-viikolla viedään eteenpäin terveyden, turvallisuuden ja viihtyvyyden teemoja monipuolisesti ja toiminnallisella tavalla. Tänä syksynä tapahtumia järjestettiin 115 ammatillisessa oppilaitoksessa 40 koulutuksen järjestäjällä.

Hyvinvointivirtaa-viikko on nostanut ammatillisessa koulutuksessa toteutettua hyvinvointityötä näkyville yli kymmenen vuoden ajan. Hyvinvointiteemojen esille nostaminen koetaan oppilaitoksissa tärkeäksi ja yhteisöllisyyttä rakentavaksi asiaksi. Teemaviikon tapahtumat kokoavat opiskelijoita opintojen alussa yhteen tarjoten luontevia tutustumisen ja ryhmäytymisen mahdollisuuksia. Samalla tehdään tutuksi oppilaitoksen tarjoamia palveluita ja tutustutaan talon henkilöstöön.

OSAO Limingan toimipisteellä hyvinvoinnin teemoihin panostettiin koko teemaviikon ajan. Toimipisteellä voi opiskella turva-alaa ja opiskelijoita talossa on 250. Teemaviikolla tulevilla turva-alan ammattilaisilla oli mahdollisuus osallistua esimerkiksi kuplapalloturnaukseen, kyykän peluuseen, kamppailuklubille, pesispeliin, käydä ilmaisella aamupuurolla, osallistua hyvinvointiluentoihin sekä -visailuihin.

-Ohjelmaa rakensin yhteistyössä liikunnanopettajan ja tutoreiden kanssa. Toivon, että yhteinen tekeminen lisää yhteishenkeä ja ryhmäyttää etenkin ykkösluokkalaisia kakkos- ja kolmosvuoden opiskelijoiden kanssa, kertoo opintosihteeri Sari Juola.

-Toivottavasti toimintapisteillä opiskelijoille tulisi ajatusta ja heräämistä terveisiin elämäntapoihin. Hienoa olisi myös, jos opiskelijat löytäisivät tätä kautta uusia lajeja. Tällä alalla on erittäin tärkeää hyvä kunto ja yleiskunto.

Yhteistyön voimalla

Kainuun ammattiopistolla teemaviikon tapahtumat keskitettiin keskiviikolle. Toimintapisteiden järjestelyssä iso vastuu oli eri alojen opiskelijoilla.

-Harrastetututorit ja tutorit kantoivat toiminnasta ison vastuun. Kainuun Liikunta ja Vuokatin liikuntaneuvojaopiskelijat järjestivät suositut Inbody-mittaukset. Hammashoidon opiskelijat kertoivat suun terveydestä. Logistiikka-alan opiskelijat hoitivat rekanvetorastin. Kokkiopiskelijat tekivät lättytaikinan ja matkailualan opiskelijat paistoivat ulkona tarjolle 500 lättyä. Kaikkiaan järjestelyissä oli mukana 80 opiskelijaa, kertoo KAOn teemapäivästä esimerkkejä opettaja Eila Väisänen.

Opiskelijat vaikuttivat ensimmäisissä palautteissa päivän antiin tyytyväisiltä. Erilainen koulupäivä piti sisällään runsaasti liikkumista ja kulttuuria. Hyvä yhteistyö ja ideat varmistivat, että pienillä satsauksilla saatiin paljon innostavaa osallistumista aikaan.

-On positiivista, että eri alat lähtevät niin hienosti mukaan. Kun esimerkiksi logistiikka-alalta ja parturi-kampaajilta apua tapahtumaan pyydetään, niin apua myös saadaan. Erityisen hienoa oli myös, että ryhmänohjaajat lähtivät opiskelijoidensa kanssa pisteille mukaan osallistumaan, kiittelee Väisänen.

Iloa avunsaajille ja -antajille

Syksyn erityisteemana on #Amistekeehyvää, jolla kannustetaan opiskelijoita järjestämään hyvinvointia edistäviä tempauksia oppilaitoksissa ja lähiympäristössä: livenä tai etänä. Hyvää tekevissä tempauksissa tuodaan esille opiskelijoiden osaamista, oppilaitoksen merkitystä lähiympäristössä sekä nuorten tahtoa auttaa.

Pieksämäellä Etelä-Savon ammattiopistossa tempauksen toteuttamiseen tarttui 19 lähihoitajaopiskelijaa opettajansa Päivi Ylösen ohjauksessa. Lähihoitajaopiskelijat ideoivat tempauksen, jossa läheisen hoivakeskus Abelin asukkaita vietiin ulkoilemaan kauniissa syyssäässä. Miika Nyyssönen kuvaili tempausta hyvin onnistuneeksi.

-Kyllähän ulkoilemaan lähteneet asukkaat tykkäsivät. Kävelyllä kuultiin, että heillä on vähän tämän tyyppistä toimintaa. Meitä toivottiin myös uudelleen vierailulle esimerkiksi laulutuokioita pitämään.

Nyyssönen kertoo, että yhteisissä keskusteluissa kävi ilmi, että korona-aika on ollut raskas ikääntyneille. Käytetyt maskit saivat miettimään, kauanko niitä joutuu pitämään. Sukulaisia ja ystäviä ei keväällä päässyt tapaamaan.

-Ehdottomasti tätä voisi tehdä useamminkin tehdä ja ilahduttaa auttamalla. Se on pieni osa meidän ajastamme, mutta sillä on suuri merkitys heille. Yksi ulkoiluun osallistuneista herkistyi pihalla lenkin jälkeen itkemään, kun oli ollut niin mukavaa. Vaikka itsellä on pieniä lapsia ja aika kortilla, niin vaimolle kotona sanoin, että olisi suuri asia lähteä vapaa-ajalla auttamaan. Auttaminen palkitsee, kuvaa Nyyssönen.

Kuvat: Esedun, OSAO:n ja KAO:n kuva-arkistot