Tekijöinä tutorit

Olet täällä

Tutor on tekijä, tukija ja kaveri

Opiskelijoiden aidon osallisuuden lisääminen. Koulun viihtyvyyden parantaminen. Vertaistukijana toimiminen. Sanansaattaja henkilöstön ja opiskelijoiden välillä. Tutorit innostavat, aktivoivat ja toimivat itse mukana.
-Mitä me ei oltais tehty, kuvasivat Hämeen ammatti-instituutin tutorit, kun heiltä kysyttiin tutorien tehtävistä. 

Tutortoimintaa käynnistäessä kannattaa nostaa sen tuottamat hyödyt oppilaitoksessa näkyville.

-Tutortoiminnan avulla luodaan me-henkeä omalla alalla ja eri ammattialojen välillä. Alkuvaiheessa on tärkeää panostaa toiminnan markkinointiin juuri opettajille, jotta eri aloja saataisiin mukaan, kuvaa opettaja Marita Antikainen Luksiasta.  

-Näen, että tutortoiminnasta on hyötyä sekä opiskelijoille että oppilaitokselle. Opiskelijat haluavat viedä eteenpäin tätä toimintaa ja kokevat sen mielekkääksi. Keskeyttämisten vähenemisen kautta toiminnasta on oppilaitokselle myös taloudellista perustaa.

”Mitä me ei oltais tehty?”

Hämeen ammatti-instituutin tutoreina toimineet Sini Tamminen, Tero Kosunen, Pyry Nieminen, Tessaliina Tulokas, Jani-Pekka Lindroth ja Oskari Lindstedt nostivat opintojensa aikana tutortoiminnan uudelle tasolle. Lista toteutuneista jutuista on komea. Rahaa haettiin ja saatiin esimerkiksi kiipeilyseinän rakentamiseen koulun liikuntasaliin. Koulun 150-vuotisjuhlan kunniaksi suunniteltiin ja valmistettiin sata juhlavaappua myyntiin. 

-Mitä me ei oltais tehty? Olemme olleet mukana tuomaroimassa, ohjaamassa laskeutumista kalliolta ja ryhmäyttämisjutuissa. Lisäksi on järjestetty leipomista, karaokeiltaa,lautapeli-iltoja sekä opiskelijoiden ja henkilöstön välisiä otteluita esimerkiksi pesäpallossa ja hamkifutiksessa, tutorit listaavat toimintaa.

-Ja jos jokin asia on pielessä tai kaipaa parannusta, niin asiat tulevat kuulluksi, kun puhutaan porukalla. Vaikka ollaankin nuoria, niin porukkana meitä on pakko kuunnella, Sini Tamminen ja Tero Kosunen muistuttavat.

 

Kaikilla alkavilla luokilla on oma tutorinsa

Sastamalan koulutuskuntayhtymän Kokemäen yksikössä tutorkoulutuksia pyöritetään joka vuosi, ja tavoitteena on, että jokaisella alkavalla luokalla on yksi tai kaksi tutoropiskelijaa. Useimmiten tutorit kutsutaan messuille mukaan tai  taloa esittelemään. 

–Jos tulee tutustujia, niin heille kerrotaan koulusta. Sitä me tehdään kaikista eniten. Täällä käy paljon peruskoululaisia, eskarilaisia ja tarhaikäisiä, kertovat Sofia Setola ja Emma Saarinen.

Kokkikerho on suosikki

Vuosittain Kokemäen tutorit järjestävät uusille opiskelijoille ryhmäytymispäiviä, pikkujoulut ja erilaisia kerhoja. Tapahtumien suunnittelussa vaaditaan luovuutta, kun opiskelijoita ei aina ole niin helppoa saada liikkeelle. Kun liikuntakerhoon ei tuntunut tunkua olevan, niin lähdettiin siitä, mitä asuntolassa aina kaivataan eli ruoasta.

–Syksyllä on pidetty kokkikerhoa, jossa on tehty esimerkiksi lettuja, suklaakakkua ja mokkapaloja. Idea kokkikerhosta syntyi, kun tuntuu, että asuntolassa on aina kaikilla nälkä, kertoo Emma Saarinen. 

–Koulun alettua tutorit pitivät uusille opiskelijoille tutustumisleikkejä liikuntasalissa. Yhdessä leikissä piti vaihtaa paikkoja tai liikkua sen mukaan, mistä tykkää. Pojat eivät jutussa liikahtaneet missään asiassa mihinkään. Vinkkasin vetäjälle, että pyytää liikkumaan niitä, jotka tykkäävät tytöistä. Sillä saatiin poikiinkin liikettä, kertoo Sofia Setola.

Tutortoiminnasta on monenlaista hyötyä!

  • saa uusia kavereita ja tutustuu uusiin ihmisiin
  • oppilaitoksen tapahtumien suunnittelua ja järjestämistä
  • kivaa tekemistä opiskelun rinnalle
  • pääsee vaikuttamaan oppilaitoksen ja asuntolan harrastustoimintaan
  • nuorten ääni kuuluviin oppilaitoksissa 
  • pääsee luomaan nuorten näköisiä juttuja oppilaitoksen toimintaan
  • hyvää kokemusta CV:hen lisättäväksi