Yhdessä kohti kestävää ammattilaisuutta

Olet täällä

Liikevirtaa:

Huhtikuussa vihreät teot ja liike virtaavat oppilaitoksiin

Meillä SAKU ry:ssä on ollut toiveena luoda yhdessä tekemisen paikkoja ja kestävää arkea oppilaitoksiin. Haluamme kannustaa matalan kynnyksen vihreisiin tekoihin ja arjen liikkeen lisäämiseen. Liikevirtaa-kampanjan kautta pystymme tarjoamaan opiskelijoille mahdollisuuden kestävän kehityksen asioiden yhdessä pohtimiseen ja toteuttamiseen.

Kampanjaa toteutetaan neljättä kertaa ja tämän yhteisen asian äärellä oli mukana viime vuonna 10 000 opiskelijaa. Korviimme on kantautunut, että opiskelijat ovat lähteneet yhdessä esimerkiksi liikettä ja yhteenkuuluvuutta lisäävälle roskakävelylle tai  kirpparikierrokselle. Kampanjaa on toteutettu myös osana työkyvyn- ja hyvinvoinnin ylläpitämisen opintoja. Meitä on ilahduttanut kampanjasta saatu palaute opiskelijoilta, kun he kertovat, kuinka liikuntahaasteessa kaikki tiimiläiset tsemppasivat toisiaan ja kun kunto kasvoi, jaksaminen arjessa lisääntyi.

Liikevirtaa-tapahtumien toteutumiseksi on tärkeää, että oppilaitoksessa viestitään kampanjasta ja otetaan ideoimiseen ja markkinointiin mukaan esimerkiksi tutoropiskelijoita. Näemme opiskelijoiden osallisuuden tärkeänä ja heillä varmasti on ajatuksia ja toiveita meitä kaikkia koskettavassa aiheessa. 
  
Arjen vihreiden tekojen ja Liikevirtaa-tapahtumien ei tarvitse olla suuria tai hankalia toteuttaa. Meidän valintojamme arjessa on kulkea työmatkat junalla auton sijaan, erotella välipalarahkan metallinen kansi ja muovinen purkki niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin sekä pakata kauppaostokset kestokassiin. Millaisia vihreitä tekoja teet jo arjessasi ja missä olisi vielä parantamisen varaa? Kannustamme pienin askelin tekemään yhdessä hyvää itseä, yhteisöä ja ympäristöä kunnioittaen.

Nyt huhtikuussa Liikevirtaa-kampanjaa toteutetaan käsi kädessä Vaskihaaste-kampanjan kanssa. SAKU ry on myös tehnyt omia Vaskihaaste lupauksiaan. Olemme luvanneet tuottaa kestävämpiä tapahtumia muun muassa suosimalla kimppakyytejä, elämyspalkintoja ja tarjoamalla kasvispainotteista ruokaa

Vaskihaaste:

Tehdään tulevaisuudesta kestävämpi yksi lupaus ja teko kerrallaan

Minulla on unelma, että jokainen ammattiin valmistuva ymmärtäisi, että hänellä on mahdollisuus muuttaa tuleva. Siitä syntyi idea valtakunnallisesta Vaskihaaste-kampanjasta. Tulevaisuutta ei ole vielä nimittäin lukittu. Kestävyysmuutoksessa on kyse siitä, että sinun, minun ja meidän kaikkien sekä ympäristön tulevaisuus olisi parempi.

Paljon on jo tehty, mutta kestävyyskriisi ja ilmastonmuutos luovat synkät varjot. Meidän jokaisen on tehtävä jo nyt asioita eri tavalla niin kotona kuin tulevina ammattilaisina. Vaskihaaste-kampanja haastaa ammatillisia oppilaitoksia innostamaan ja aktivoimaan opiskelijoita jättämään kestävän kehityksen ja vastuullisuuden lupauksia. Sen voi tehdä kampanjasivustolla ja somessa. Ideana on myös haastaa muita mukaan. Jo nyt näyttää siltä, että kampanjasta tulee menestys – mikäli kiinnostuksen merkit pitävät paikkansa. Yhdessä suurena rintamana ammattiin opiskelevat voivat näyttää esimerkkiä, miten olla edelläkävijä, miten kääriä hihat, kun muut vasta puhuvat.

Vaskihaaste-kampanja on kaikille ammatillisille oppilaitoksille suunnattu maksuton kampanja, joka on toteutettu Opetushallituksen Vihreän siirtymän VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeen koordinoimana sekä SAKU ry:n, KESTU -hankkeen, AMKE ry:n, SAKKI ry:n sekä OSKU ry:n yhteistyönä.