Walk in terapia -jotta avun tarpeesta ei tule hoidon tarvetta

Olet täällä

Eri tutkimusten mukaan jopa 20–25% nuorista kärsii erilaisista mielenterveyden häiriöistä. Nuoret kokevat mm. masentuneisuutta sekä kuormitusta ja kouluterveyskyselyn mukaan ahdistuneisuus on edelleen kasvussa. Kuormitusta aiheuttaa mm. tulevaisuuden epävarmuus, opiskeluihin liittyvät asiat, itseohjautuvuuden korostuminen sekä yksinäisyys. Perusterveydenhuolto ei ole pystynyt vastaamaan yhä lisääntyneisiin mielenterveyspalveluiden tarpeisiin. Palvelut ovat ruuhkautuneita ja jonot ovat pitkiä.

Walk in terapia on yksi vastaus avun tarpeeseen. Walk in terapia täydentää Suomessa olevia mielen hyvinvointia tukevia palveluja tarjoamalla oikea-aikaista apua nopeasti ja vastaten keskusteluavun tarpeeseen.

Walk in terapia on maksutonta, anonyymia ja suunnattu erityisesti alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Walk in terapia sopii kaikille, jotka kokevat tarvetta keskustella elämästään, ajatuksistaan, tunteistaan tai toiminnastaan ammattilaisen kanssa. Walk in terapiaan ei tarvitse diagnoosia, ajanvarausta tai lähetettä, eikä siellä tehdä kirjauksia.

Walk in terapiaa toteutetaan käynti kerrallaan -terapian ja ratkaisukeskeisen viitekehyksen menetelmillä, jossa keskitytään menneisyyden sijaan nykyhetkeen ja tulevaisuuteen sekä voimavaroihin ja vahvuuksiin. Terapeutteina toimivat koulutetut ammattilaiset.

Käyntien määrää ei sovita ennakkoon, vaan asiakas päättää itse, kuinka monta kertaa haluaa käydä. Terapeutti voi vaihdella eri käyntikerroilla. Käyntien määrän lisäksi asiakas määrittää joka kerralle aiheen tai ongelman, josta kullakin kerralla keskustellaan. Terapeutti usein aloittaakin kysymällä: “mistä juuri tänään olisi tärkeää tai hyödyllistä puhua?” Walk in terapiassa keskitytään puhumaan asioista, jotka asiakas kokee olennaisimmiksi.

Walk in terapia auttaa asiakasta ymmärtämään itseään enemmän ja mahdollistaa oivalluksia. Keskustelu auttaa löytämään esimerkiksi erilaisia keinoja, joiden avulla voi selvitä hankalista tilanteista, ajatuksista tai tunteista. Terapiassa voidaan löytää esimerkiksi stressinhallintakeinoja, tulla tietoiseksi erilaisista vuorovaikutus- ja ajatusmalleista ja niiden vaikutuksesta itseemme sekä saada keinoja oman jaksamisen vahvistamiseen.

Asiakaspalaute Walk in terapiasta on todella hyvää. Asiakkaat kokevat tulleensa kuulluiksi terapiakäynnin aikana asteikolla 1–10 keskiarvolla 9,4 ja saavansa Walk in terapiasta muun muassa ratkaisuja ongelmiin, apua ihmissuhteisiin, mielialaan sekä epävarmuuteen. Asiakkaat myös kokevat asteikolla 1–10 Walk in terapiakäynnit hyödyllisenä keskiarvolla 8,9. Asiakkaat kokevat olonsa keventyneen ja helpottuneen terapiatapaamisen jälkeen. Voisiko Walk in terapiasta olla hyötyä myös sinulle?

Walk in terapiaa tarjotaan maksuttomasti jo 18 paikkakunnalla, 26 toimipisteellä sekä videovälitteisesti verkossa joka tiistai klo 17–19 osoitteessa www.nuortenlinkki.fi/walkinterapia. Toimintaa kehittää ja koordinoi valtakunnallisesti Lasten ja nuorten keskus. Katso paikkakunnat ja lisätiedot: www.walkinterapia.fi

Kirjoittajakuvaus:
Koen merkityksellisyyden tunnetta saadessani tehdä töitä nuorten hyväksi. Nuorisotyötä olen saanut tehdä yli 10 vuotta erilaisissa hankkeissa ja järjestöissä mm. yhteisöllisyys- ja yksinäisyysteemojen parissa. Tällä hetkellä toimin Walk in terapian suunnittelijana Lasten ja nuorten keskuksella.
Iloa syyspäiviin tuo värikkäiden lehtien katselu kahvikupin äärellä ja ratsatusharrastus hevosten parissa.


Elina Plihtari, KM
suunnittelija, Walk in terapia
Lasten ja nuorten keskus ry