Anna Tapion koulu on tarkoitettu 7.-9.-luokkalaisille, mutta se ei ole aivan tavallinen peruskoulu, vaan siellä opitaan hyvin käytännönläheisesti. He lähestyivät minua viime vuonna tilatakseen SAKU ry:ltä kaksipäiväisen tukioppilaskoulutuksen. Tarjoamme tutorkoulutuksia meidän jäseninämme oleville ammatillisille oppilaitoksille. He halusivat juuri meidän tutorkoulutuksemme sisällön heidän tuleville tukioppilailleen ja he liittyivät SAKU ry:n kannatusjäseneksi, jotta pystyivät tilaamaan koulutuksemme. Lisäksi heidän asuntolaohjaajansa on työskennellyt ennen ammatillisessa oppilaitoksessa ja tuntee sen vuoksi SAKU ry:n toiminnankirjon.
Saavuttuani Anna Tapion koulun pihapiiriin näen heti tutun kasvon, joka iloisesti moikkasi minua. Hetken päästä muistin, että se olikin viime vuoden tukioppilaskoulutuksessa mukana ollut oppilas. Tajusin sen viimeistään, kun hän käveli ohitseni ja näin hänen päällään viininpunaisen hupparin, jossa luki edessä ”tukioppilas” ja takana ”Anna Tapio” sekä liuta oppilaskunnan päättämiä sanoja kuvaamaan koulua kuten ”kaakao-aamut, ystävänpäivätanssit ja ystävät”. Tiesin heti, että olen oikeassa paikassa ja tämän koulun tukarit ovat hyvin tunnistettavia.
Seuraavaksi tapasin vapaa-ajanohjaaja Alisan, joka oli Tredun opiskelija ja oppisopimuskoulutuksessa Anna Tapion koululla. Alisa oli mukana koulutuksessa, kun tukioppilaiden vastuuohjaajana toimiva opinto-ohjaaja ei valitettavasti päässyt mukaan koulutukseen koko-aikaisesti. On tärkeää, että tukioppilas- tai tutortoimintaa ohjaa selkeästi joku henkilö ja se on määritelty hänen työtehtävissään. Tämän lisäksi vastuuohjaajalla on hyvä olla työpari tai muita ohjaajia apunaan.
Koulutukseen saapui 20 oppilasta. Niin kuin pitikin. Anna Tapion koululla valitaan aina 20 tukioppilasta. Tukioppilaan roolia läpi käytäessä sanoinkin oppilaille, että he saavat olla ylpeitä, kun ovat päässeet tällaiseen esimerkilliseen tehtävään. Koulutuspäivän aikana teimme lukuisia esiintymis- ja tutustumisharjoituksia sekä ryhmätöitä liittyen esimerkilliseen tukioppilaaseen sekä ryhmänohjaamiseen. Tutustumisharjoitteita teimme pehmonopan ja kuvakorttien avulla. Oppilaat pääsivät harjoittelemaan ryhmänohjaamista suunnitellen oman ohjaustuokion muulle ryhmälle.
Harjoitusten välissä kävin teoriaa läpi yhdessä keskustellen oppilaiden kanssa. Koulutuksen palautteissa tykättiin siitä, että koulutus oli oikeasti toiminnallinen ja teoriaa oli sopivasti.
”Tykkäsin, kun ei ollut niin paljon teoriaa vaan saatiin tehdä porukalla kaikkea!”
”Kivaa oli, että pääsi myös tekemään asioita eikä koko koulutus ollut vain pulpetin ääressä istumista ja kuuntelua.”
Ensimmäinen koulutuspäivä päätettiin pihapiirissä olevaan kotaan, jossa saimme pizzaa ja makkaraa. Kävimme siellä myös tutun pehmonopan avulla loppukierroksen, jossa oppilaat heittivät vierustoverille noppaa ja silmäluvun mukaan piti kertoa mitä jäi mieleen päivästä. Eniten mieleen oli jäänyt tutustumisleikit, hyvä porukka ja yhteishenki. Ryhmien sekoittamisesta tykättiin erilaisissa ryhmätehtävissä ja yksi opiskelija totesikin ”Tiesin oikeastaan teidät kaikki käytäviltä, mutta nyt voin sanoa, että tunnen teitä jokaista ainakin hiukan paremmin.” Touhukas päivä kesti 12.00–19.30. Innokkaimmat jäivät kuitenkin ilta yhdeksään asti kotaan paistamaan makkaraa ja laulamaan kuorossa muun muassa Robinia ja Antti Tuiskua.
Toisena koulutuspäivänä harjoittelimme tapahtuman järjestämistä ja ideoimme tulevia tapahtumia sekä toimintaa vuosikellomalliin. Kävimme myös läpi tukioppilastoiminnan tavoitteita ja tukareiden vahvuuksia. Koulutus päättyi todistusten jakamiseen ja yhteiskuvan ottamiseen.
Oli upeaa nähdä kuinka tämä ryhmä oikeasti ryhmäytyi tämän koulutuksen aikana. Ryhmäytyminen vaatii tilanteiden mahdollistamista ja aikaa. Mietin mielessäni, että pääsipä tällaisia kahden päivän tutorkoulutuksia pitämään ammatillisiinkin oppilaitoksiin. Tarjoamme niitä, mutta niiden suosio on hiipunut ilmeisesti ajankäytön ja resurssien puutteen vuoksi. Olen saanut kuulla HYMY-hankkeessa esimerkiksi OSAO:ssa pidetyistä tutorleireistä ja heidän mallistaan kouluttaa leirimuotoisesti uudet tutorit. Tällaista on siis mahdollista järjestää myös ammatillisissa oppilaitoksissa, jos vain siihen halutaan panostaa. Uskaltaisin väittää, että tällaiselle olisi huutava tarve.
Tutorporukan täytyy olla ensin hyvin ryhmäytynyt keskenään ja puhaltaa yhteen hiileen, jotta toiminnasta saadaan laadukasta sekä tuloksellista. Tutortoiminnan keskeisiä tavoitteita ovat yhteisöllisyys, vertaistoiminta ja tukeminen. Nämä tavoitteet ovat hyvä huomioida myös tutoreita ohjatessa.
Tutustu SAKU ry:n tutorkoulutuksiin