Tositekijä: Johanna Rantalainen/Sataedu

Olet täällä

Arvostus, kunnioitus ja yhdessä tekeminen ovat sanoja, jotka toistuvat usein Sataedun opinto-ohjaaja Johanna Rantalaisen puheessa. Sataedussa hyvinvointiin panostaminen on hyvässä nosteessa. Hyvinvoinnin edistämisen positiivinen kierre syntyy koko talon yhteisestä tahtotilasta. 

Johanna Rantalainen on toiminut Sataedussa opinto-ohjaajana viidentoista vuoden ajan. Kokemäen toimipaikkaan Johanna siirtyi kolme vuotta sitten. Opiskelijat tulevat opolle kolmen vuoden aikana tutuiksi.

-Opon tehtäviin kuuluu kauheasti kaikkea. Jos tiivistää, niin ennen amikseen tuloa 9-luokkalaisille viedään tietoa siitä, mitä Sataedussa voi opiskella. Kun opiskelijat ovat talossa, niin silloin tavoitteena on tukea, ohjata ja pitää opiskelijat talossa. Kolmantena tehtävänä on tukea valmistuvia ja talosta lähteviä opiskelijoita. 

Yhteistyötahoja työssä on monia: perusopetuksen opot ja opettajat sisääntulovaiheessa, opettajat, kuraattorit, terveydenhoitajat ja kotiväki opintojen aikana ja yhteyksiä rakennetaan myös jatko-opintoihin ja työelämään.  Opiskelijat ovat tietysti kaiken toiminnan keskiössä. 

-On tärkeää, että koko oppilaitos yhteisönä voi hyvin. Silloin etenevät myös opinnot. Haluan uskoa siihen, että koulussa voi sekä opiskelijana että työntekijänä viihtyä. Viihtyisään paikkaan on mukava tulla töihin.

Aikataulut tietoon ajoissa

Sataeduun on suunniteltu yhdessä hyvinvoinnin vuosikello. Uuden lukuvuoden suunnitelmat tehdään valmiiksi ennen kuin opiskelijat ja henkilöstö kesälomille ehtivät. Kulunutta vuotta pääsevät ensimmäisenä arvioimaan opiskelijakunnan edustajat, jotka kertovat mitä tapahtumista ei ainakaan saa poistaa ja ehdottavat uusia ideoita. Sitten vuosikellon ääreen kokoontuu talon hyvinvointiryhmä, jossa mukana ovat muun muassa tiiminvetäjät joka alalta, ruokapalveluvastaavat ja puhdistuspalveluvastaavat.

-Aika moni tapahtumista järjestetään niin, että niihin voi osallistua ruokatauon molemmin puolin. Isommat jutut, päivät ja kellonajat, ovat ajoissa tiedossa, jotta ne voidaan opinnoissa huomioida. Kun päivät ovat näkyvissä, niin esimerkiksi autoalalla voidaan katsoa niin, että autoja ei silloin huoltoon oteta. Hyvä valmistautumisaika on kunnioitusta kaikkien työtä kohtaan, muistuttaa Johanna Rantalainen.

Suosituimpia juttuja ovat olleet vappukarnevaalit ja pääsiäisen suklaamunien etsintä. Viime vuoden vappukarnevaaleissa pelattiin kuplafutista, jonka jälkeen joukkueet siirtyivät lakittamaan talonrakentajien puusta tekemää Amis Amandaa. Pääsiäisviikolla vierailulla käy joka päivä pääsiäispupu, joka on piilottanut kahvioon etsittäväksi pääsiäismunia.

-Moni juttu lähtee vitsistä. Meillä oli yhtenä vuonna avoimien ovien päivänä joulupukki vierailulla. Opiskelijat intoutuivat siitä kysymään, milloin tulee hammaskeiju ja pääsiäispupu. On aika hellyttävää katsoa, kun ovet avataan ja kahdeksantoistavuotiaat ryntäävät pääsiäismunien perään. 

-Mukaan heittäytyy myös henkilöstö. Joukossa olen nähnyt rehtorinkin korkokengät kopisten juoksevan etsintään mukaan. Kisoissa henkilöstö on hurraamassa kurkkunsa kipeäksi joukkueidensa puolesta. Eivät nämä tapahtumat toteutuisi, ellei henkilöstö olisi jutuissa mukana. 

Meillä osataan

Hyvinvointiajattelu on lyönyt Sataedussa itsensä läpi. Tapahtumien onnistumisen jujuna on se, että henkilöstö lähtee mukaan tapahtumiin, osallistumaan ja kannustamaan. 

-Pienin askelin kannattaa edetä, ei uutta toimintakulttuuria luoda hetkessä. Puhun arvostavan ja innostavan vuorovaikutuksen ja ratkaisukeskeisyyden puolesta. Tärkeätä on, miten ihmisiä kohtaa, että pysähtyy kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavaa. Opiskelijoille on tärkeää kokemus, että he pystyvät vaikuttamaan, Johanna Rantalainen kertoo.

-Tarvitaan myös myönteistä leikkiä ja huumoria. Pientä huumoria silmäkulmassa. Ja välillä vähän hulluuttakin uskoa siihen, että tämä kyllä onnistuu. Meillä on aktiivinen liikunnanopettaja, jonka kanssa mietitään yhdessä joka jaksoon yksi skaba. 

Tempauksissa ja tapahtumissa välitetään yhteisen ilon lisäksi myös isompia tavoitteita. 

-Olemme viettäneet myös muun muassa rasismin vastaista viikkoa, nenäpäivää ja naisten päivää. Tavoitteena on ollut välittää viestiä kaikkien arvostamisesta. Vaikka olemme erinäköisiä ja kokoisia, niin tasa-arvoisia olemme silti kaikki. Ei tempauksia suunnitella pelkän ilon vuoksi, vaan mukana on jokin piilo-opetus. 

-Hyvinvoinnin näkyväksi tekeminen nostaa amisten imagoa, ja se on myös toiminnassa punaisena lankana. Meillä tehdään, osataan ja voidaan saada aikaan yhdessä tekemällä ihan mitä vaan.


Teksti: Sari Mantila-Savolainen
Kuvat: Johanna Rantalaisen arkisto