Tositekijä Esa Salmela/Turun ammatti-instituutti

Olet täällä

Kun Turusta lähdetään palloilusarjoihin liikkeelle, niin hereillä saavat vastustajat olla, sillä osaavaa peliä on luvassa. Kilpasarjojen lisäksi joukkue kootaan monesti myös harrastesarjoihin, jotta kaikki innokkaimmat saadaan koulua edustamaan mukaan. Kaikkien Turun joukkueiden takana valmentajana toimii Esa Salmela.

Tositekijä-juttusarjassa esitellään SAKU ry:n aktiivisia yhteyshenkilöitä, jotka toiminnallaan innostavat, kannustavat ja luovat SAKU-henkeä. SAKU-turnauksissa Turun ammatti-instituutin Esa Salmela on tuttu näky turkulaisten palloilujoukkueiden valmentajana. Juhannuskukkulalla liikunnanopettajana toimiva Salmela opettaa tulevia sähkö- ja ICT-asentajia, laborantteja ja media-alan ammattilaisia.

-Talossa on hirmu kivoja ja fiksuja oppilaita. Tällä hetkellä meillä sisältyy liikuntaa vähän joka vuodelle. Ensimmäisen vuoden opiskelijoilla liikuntaa sisältyy opintoihin kahden opintopisteen verran, toisena vuonna samoin kahden opintopisteen verran ja kolmantena vuonna yhden opintopisteen verran.

Juhannuskukkulalla ei ole omaa liikuntatilaa, mutta sisäliikuntaa käydään tekemässä läheisessä Aninkaisen talossa. Kerran kuukaudessa ryhmät pääsevät kokeilemaan vähän jotain erityistä kuten keilaamaan, kiipeilemään tai kuntosalille. 

Hommat on hoidettava

Salmela kuvaa opiskelijoiden tykkäävän liikunnasta. Moni opiskelijoista harmittelee, että liikuntaa opintoihin voi valita niin vähän. Innostus näkyy myös joukkueita turnauksiin valittaessa, tarjontaa pelaajista on enemmän kuin mukaan voi ottaa.

-Esimerkiksi salibandyyn tänä syksynä tulijoita olisi ollut noin kolmekymmentä, joista noin puolet voitiin ottaa joukkueeseen mukaan. Vielä jäi harrastesarjaan joukkue salibandyyn tekemättä, mutta futsaliin tullaan sekä kilpa- että harrastesarjan joukkueilla. 

-Etenkin valinta harrastesarjaan mukaan on palkinto hyvistä opinnoista. Kyylään sen verran koulunkäyntiä, että luvattomia poissaoloja ei ole. Huhu kulkee opiskelijoiden keskuudessa, että peleihin ei pääse, jollei koulussa hoida hommiansa. Harrastesarjoissa tärkeintä on osallistuminen, ei menestyminen, kertoo Salmela.

Tsempparina turnauksissa

Välillä sitoutuminen pelireissuille saisi olla opiskelijoilta parempaa. Ensi innostumisen ja valintojen jälkeen peruutukset viime hetkellä ennen matkaan lähtöä eivät matkanjärjestäjää lämmitä.

-Pelireissuun lähteville teen WhatsApp-ryhmän, jolla saa tiedot kaikille nopeasti perille. Kyllä nyppii, kun viimeisenä iltana peruutuksia tulee. On ollut hieno katsoa harrasteporukoissa pelaavien intoa turnauksissa. Turnaukset ovat mukavia koulupäiviä, joissa saa edustaa koulua. 

-Turnauksissa näen oman roolini kannustajana ja tsempparina. Joukkueissa on aina ollut hyvä henki, kiittelee pelaajiaan Esa Salmela.

Haussa innostavat lajit

Jos opiskelijoita harmittaa liikunnan vähäisyys opinnoissa, niin kyllä se harmittaa opettajaakin. Huoli opiskelijoiden jaksamisesta työelämässä kasvaa. 

-Murhe on siitä, mitä tulevaisuus ja uusi opintosuunnitelma tuovat tullessaan. 2000-luvulta saakka nuorison fyysinen kunto ja liikunnalliset taidot ovat menneet alaspäin. Esimerkiksi armeijaan menevien kunto on heikentynyt ja paino noussut. Onhan kehitys hyvin huolestuttavaa. Mistä meille riittää jaksavia veronmaksajia tulevaisuudessa?

Esa Salmela kuvaa liikunnanopintojen määrän ammattiopinnoissa olevan myös koulusta kiinni. Jos liikunnalla nähdään arvoa, niin tunteja on tarjolla enemmän. Vielä ainakin Turussa liikuntaa on saatu vähän mukaan jokaiselle kouluvuodelle. 

-Pienillä tuntimäärillä ei pysty ihmeitä tekemään. Yritän, että liikunta ei olisi pakkopullaa, jotta nuoret löytäisivät itselleen kiinnostavia juttuja. Kun ollaan kuntosalilla käyty, niin moni on sieltä hankkinut sen jälkeen vuosikortin. Moni ei uskalla kuntosalille itsekseen ensin mennä, kun ajattelee, että siellä on vaan fitness- ja bodaajatyyppejä. Salilla näkee, että kaikenlaisia ihmisiä siellä käy, kertoo Salmela.

Kuvassa: Esa Salmela (vasemmalla) ja Turun ammatti-instituutin voittoisa salibandyjoukkue vuodelta 2016..