Tositekijä: Anni Rahkonen/Ammattiopisto Tavastia

Olet täällä

Anni is best! Näillä sanoilla ehdotettiin seuraava Tositekijä esiteltäväksi. Ammattiopisto Tavastian nuoriso-ohjaaja Anni Rahkonen toimii opiskelijoiden kanssa yhteisöllisyyden rakentajana opiskelijakunta-, tutor-  ja SAKU-toiminnassa. 

Anni Rahkonen kuvaa työtehtäviään monipuolisiksi. Normityöpäivää ei oikein voi määritellä, sillä työpäivän sisältöön vaikuttaa paljon se, missä kohtaa lukuvuotta ollaan menossa. 

-Työtehtäviin kuuluu paljon yhteisten tapahtumien koordinointia ja järjestelyä. Tehtävät vaihtelevat paljon vuodenajan mukaan. Tiivistetysti sanottuna teen työtä opiskelijapalveluiden tiimissä sekä tutortoiminnan ja opiskelijakunnan hallituksen toiminnan vastaavana. 

-Kuraattorin kanssa olemme työpari, joka on opiskelijan tukena, jos opinnoissa tulee jotain problematiikkaa kuten esimerkiksi runsaita poissaoloja tai kiusaamista. Yksilöllisiä tapaamisia opiskelijoiden kanssa on viikoittain.

Rahkonen on mukana myös vetämässä pienryhmää, jossa järjestetään matalan kynnyksen toimintaa. Yhteistä tekemistä ryhmässä voivat esimerkiksi olla ruoanlaitto tai jääkiekkomatsissa käyminen.

-Ryhmässä on mukana opiskelijoita, jotka eivät vielä ole löytäneet omaa paikkaa oppilaitosyhteisössä. Taustalla voi olla esimerkiksi yksinäisyyttä uudella paikkakunnalla. Pienryhmä on paikka, jossa opiskelija toivottavasti huomaa, että ei ole yksin samoja asioita maailmassa pohtimassa. 

-Pienryhmätyön paras palkinto työntekijälle on se, kun ryhmän opiskelijat viettävät aikaa keskenään koulussa tai vapaa-ajalla. Sillä voi olla kauaskantoisia, positiivisia seurauksia pitkälle nuoren itsetuntoon ja elämään. 

Hymykahvit toimivat

Koulupäivän arkisiin rutiineihin vaihtelua tuovat erilaiset tapahtumat. Lukuvuoden alkuun kuuluvat ryhmäytymiset, opiskelijakunnan hallituksen jäsenten ja tutoreiden valinnat, syksyllä järjestetään myös Hyvinvointivirtaa-teemaviikko, Tavastia Talent ja Nenäpäivä. Keväällä valmistaudutaan SAKUstars-kisoihin ja Onnellisen oppilaitoksen viikkoon. 

-Tapahtumat katkaisevat perusarkea positiivisella hengellä. Toimintakulttuurin muodostamisessa on ensi vaiheessa omat juttunsa, mutta kun tapahtumia ruvetaan tietämään, niin järjestelyt helpottuvat. 

-Tapahtumien järjestelyssä taustalla on aina kasvatuksellinen näkökulma. Ei mennä vaan ”jee, jee, kivaa” -meiningillä, vaan siellä on ajatus taustalla.Eikä tapahtumien tarvitse aina olla isoja juttuja.

Opiskelijakunnan hallitus järjestää esimerkiksi hymykahvit, joissa kahvia saa hymyilemällä. Idea toimii ja on saanut Tavastiassa hyvän vastaanoton.

Opiskelijat järjestävät Vappusäbän

Hyvinä tapahtumina Anni Rahkonen nostaa esille esimerkiksi Nenäpäivän ja Vappusäbän. 

-Nenäpäivässä on esimerkiksi paistettu vohveleita ja myyty itse tehtyjä heijastimia. Eri puolilla kampusta järjestettyjen tapahtumien tulot on laitettu lyhentämättömänä Nenäpäivän keräykseen.

-Vappusäbä lähti liikkeelle Liikkuva amis -hankkeessa ja on jäänyt siitä elämään. Tapahtuman järjestäminen kuuluu toisen vuoden merkonomiopiskelijoiden opintoihin. Tapahtuma antaa hyvin oppia siihen, mitä kaikkea täytyy hoitaa, että tapahtumat rullaavat. 

Rahkonen toimii myös SAKUstars-kisojen vastaavana. SAKUstars nostaa esille taitoja, jotka muuten kouluarjessa voisivat jäädä näkymättömiin. 

-SAKUn tapahtumista SAKUstars on itselle ehdottomasti se pääjuttu. Opiskelijat saavat esiintymistä semmoista pontta mennä eteenpäin. Tapahtumassa tutustuu myös uusiin saman henkisiin kavereihin ympäri Suomea. Esiintyminen käy harjoittelusta moneen asiaan.

Huumoria ja hulluttelua

Punaisena lankana työtehtävissä on opiskelijoiden tukeminen opinnoista valmistumiseen ja yhteisöllinen opiskelijahuolto. Yhteisöllisyys on yksi voimavara opintoihinkin sitoutumisessa.

-Haluan tuoda iloa ja virtaa kouluarkeen. Toivoisin, että opiskelijat oppisivat heittäytymään. Ja mokatakin saa. Välillä pitää vähän hullutella. Se pitää mielen virkeänä. 

-Yksin tätä työtä ei voi tehdä, joten haluan osoittaa suuren kiitoksen kokeneille kollegoille, jotka ottivat tämän oppilaitosmaailman untuvikon neljä vuotta sitten avosylin vastaan. Heidän kanssaan otetaan vastaan ilot ja surut. Huumoria olla pitää, muuten ei tulisi mistään mitään, kiittää Anni Rahkonen kollegoitaan. 


Teksti: Sari Mantila-Savolainen
Kuvat: Anni Rahkosen kuva-arkisto