Spesiassa Hyvinvointivirtaa-viikko rakennettiin yhteistyönä

Olet täällä

Miten hienoja juttuja! Tämä ajatus heräsi heti keskustelussa Spesian kuraattorin Hanna Rahikaisen kanssa. Ammattiopisto Spesiassa Hyvinvointivirtaa-viikko oli yhteinen juttu, jota rakentamassa oli koko talon henkilöstö, opiskelijoita sekä yhteistyökumppaneita. Lue Hannan blogista, mitä kaikkea Turussa tehtiin. Seuraava Hyvinvointivirtaa-viikko järjestetään jälleen syksyllä, viikolla 40!

Turun Ammattiopisto Spesiassa hyvinvointipäivän suunnittelu aloitettiin opinto-ohjaajan johdolla hyvissä ajoin syksyllä ottamalla kontaktia yhteistyötahoihin. Ajatuksena oli, että saataisiin yhteistyökumppaneita mukaan koko koulun tapahtumaan. Opiskelijat olivat apuna suunnittelussa ja toteutuksessa, he muun muassa kokosivat toivebiisilistan ja tekivät infoposterit käytäville. Tarjolla oli aamupäivän ajan tekemistä sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Päivän ohjelmassa hyvinvointi oli huomioitu laajasti niin liikunnan, kulttuurin, mielenterveyden, ravinnon kuin unenkin kannalta. Kolmena aamuna koulupäivä aloitettiin yhdessä ilmaisella aamupuurolla.

Yhteistyökumppaneiden pisteet innostivat

Yhteistyökumppanit osallistuivat päivään todella suurella panoksella. Oppilaitospappi piti omaa pistettään, jossa sai keskustella, rauhoittua ja värittää värityskuvia. Koulupoliisilla oli käytössään koulun kuntosali, jossa oli mahdollisuus kokeilla poliisien kuntotestiä. Turun kaupunginkirjasto oli esillä yhdessä luokassa, jossa oli mahdollisuus saada kirjastokortti ja tutustua esim. äänikirjoihin. 

Vamos, Turun tyttöjen talo, Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus, Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami sekä Turun seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Tärskyt esittelivät omaa toimintaansa. Yhteistyökumppanit olivat järjestäneet pientä toiminnallista ohjelmaa omalle pisteelleen, rastilla pääsi esimerkiksi pelaamaan mölkkyä. 

Mukana suuhygieniasta oli muistuttamassa entinen hammaslääkäri, jonka johdolla tutkittiin kuinka monta sokeripalaa esim. Coca-Cola-pullo sisältää. Pop up –nuorisotila Nuokkaribiili piti liikuntasalissa Kuplafutista, oppilaitoksen naapurissa sijaitsevassa EnergyGymissä pidettiin kaksi jumppa-/lihashuoltohetkeä. Talossa vuokralla olevat Verven fysioterapeutit ohjasivat opiskelijoita venyttelemään ja käyttämään hierontapalloja. 

Henkilöstö muuntautui uusiin rooleihin

Kiitettävästi mukana oli myös koulun henkilökunta. Koulun palkanlaskija ja kone- ja metallituotannon opettaja pitivät bändipajaa musiikkiluokassa. Koulutuspäälliköt olivat Fotokornerissa kuvaamassa rekvisiitan kanssa. Yhden kuraattorin kanssa pääsi pelaamaan lautapelejä, toinen kuraattori piti SprintGame-mobiilipeliä ja kolmas luki unihuoneessa päiväsatua ja keskusteli nukkumisen merkityksestä. 

Palvelupäällikön pisteessä piirrettiin ja väritettiin opiskelijoiden toivemusiikin soidessa taustalla. Simpsonit pyörivät auditoriossa, ulkona oli mahdollisuus pelata frisbeegolfia, autopuolelle oli rakennettu rata kauko-ohjattaville autoille. Lisäksi oli opiskelijoiden tekemiä infotauluja tupakoinnin ja nuuskaamisen haitoista. Opiskelijakunnalla oli Spesian hauskin tavis -kisa, josta sai pieniä palkintoja, mikäli sai raadin nauramaan kertomallaan vitsillä.

Koko koulu oli toiminnassa aktiivisesti mukana. Yhteistyökumppaneille tarjosimme lounaan sekä vuolaat kiitokset. Heiltä tuli myös kiitosta siitä, että heidät oli kutsuttu mukaan. Opiskelijat kertoivat kiertäneensä monia eri pisteitä, opettajat tykästyivät unihuoneeseen ja toivoivat, että se olisi jatkossakin käytössä rentouttamiseen ja eriyttämiseen. Henkilökunta kertoi itsekin virkistyneensä päivästä, joten hyvinvointi tosiaan virtasi!