Salpauslaiset kannustavat kaikkia mukaan SAKUn Syyskisoihin Tampereelle

Olet täällä

Koulutuskeskus Salpauksessa valmistaudutaan jo SAKU ry:n Syyskisoihin. Osa kilpailijoista on kokeneita konkareita, osa ensikertalaisina matkassa mukana. Osallistujien tarkempi kokoonpano selviää kesän mittaan ja matkan varrella. Varmaa on, että joukkuelaiset ovat enemmän ja vähemmän sporttisia. Heidän harrastuksiinsa kuuluu monipuolista liikuntaa, esimerkiksi salibandyä, tanssia ja kuntosalilla käyntiä. 

Toukokuussa alkoivat yhteiset treenit Lahden Radiomäen urheilukentällä. Kunto kohenee ja yhteishenki tiivistyy juuri sopivaksi kisoihin mennessä. Salpauksen joukkue kannustaa kaikkia kilpajoukkueitaan sopivan sporttiseen kesätreeniin. Itse kisat otetaan sitten rennosti ja iloisella mielellä.


Toukokuussa Salpauksen kauden ensimmäisiin treeneihin ennättivät mukaan Sami Kivimäki, Outi Nieminen, Samuli Markkola ja Marja-Leena Kemppi. Kuva: Outi Nieminen

Osallistujien tunnelmia

Kysyin Team Salpaukselta muutamia kysymyksiä selvittääkseni innostuneiden osallistujien taustoja ja motiiveja. 
Toista kertaa kisoihin osallistuva taitovalmentaja Heli Koskinen kertoi innostuneensa toden teolla lajeihin, joista kouluajoilta oli jäänyt vähän tahmea maku. Viime vuonna kisojen ensikertalainen piti varsinkin tunnelmasta.

Helillä on lajeista tähtäimessään 800 m eli keskipitkän matkan juoksu ja pidempi Cooper-juoksu. Heittolajeista mukaan kuuluvat keihäänheitto, kuulantyöntö ja kiekonheitto. Helille tärkeää on itsensä voittaminen ja oman kehityksen seuraaminen. Kisoissa mukavaa on uusiin ihmisiin tutustuminen ja yhteisöllisyys. Iloista tunnelmaa tuo se, että kaikkia kannustetaan. Heli rohkaisee jokaista empivää mukaan ja jopa omalle epämukavuusalueellekin astumista. Se voi poikia jotain ihan uutta elämään!

Järjestelmäsuunnittelija Olavi Mäkinen lähtee ensikertalaisena mukaan kisaan. Hän innostui työkavereiden kannustuksesta ja mielii myös haastaa kokeneemmat kilpailijat. Kuula, keihäs ja korkeus kuuluvat Olavin lajeihin. Valmistautuminen ja fiiliksen hakeminen lähtevät paljolti hauskoista videoista, joita Salpauksen joukkue on kuvannut menneiltä vuosilta. Seinäjoen kilpailuista viime vuodelta löytyykin hieno video, jonka kuvaaja on kisakonkari Samuli Markkola.

Salpauksen It-koordinaattori Samuli kertoo juosseensa aiemmin pitkiä matkoja harrastuksekseen. Nykyään hän keskittyy pääasiassa viiden kilometrin juoksumatkoihin ja hieman lyhyempiin matkoihin. Syyskisoissa lajikirjoon kuuluvat lisäksi kiekonheitto ja korkeushyppy. Hän kertoo Salpauksen joukkueessa olleen aina hyvä yhteishenki ja tsemppi. Samuli kannustaa harjoitteluun ja kertoo, että itsensä voittaminen on aina kivaa, mutta vielä hienompaa on voittaa kilpakumppanit. Vaikka kisataan toisia oppilaitoksia vastaan, niin ei kuitenkaan liian vakavasti, vaan kaikkia osallistujia kannustaen, muistuttaa Samuli. Iltajuhlissa on kiva vaihtaa kuulumisia kaikkien kisaajien kesken. 


Sakun kisojen avajaisissa on ollut usein karnevaalihenkeä. Kuvassa ajankohtaisen teeman ja hengen mukaisesti pukeutunut Salpaus fiilistelemässä yhdessä Lybeckerin Elvisten kanssa Rovaniemellä vuoden 2016 kisoissa. Kuva: SAKU ry


Syyskisat Seinäjoella 2018. Kuvassa keskellä 100 metrillä kultaa voittanut Salpauksen Outi Nieminen, hopealla Mira Paavola OSAOsta ja pronssilla Kaisa Suni Keudasta. Kuva: SAKU ry

Konditoria-alan opettaja Outi Nieminen on ollut mukana vuodesta 2014. Hän urakoi kisoissa yleensä noin 10 lajia. Outin tätä aiemmat yleisurheilukokemukset ovat lukioajoilta. Hänen mielestään on mahtavaa, että Sakun kisojen kautta voi vähän niin kuin elää uutta nuoruutta, vaikka keho muistutteleekin välillä lukioajan jälkeen kertyneistä vuosista. Outi toteuttaa samalla sisäänrakennettua kilpailuviettiään. Myös uusia lajeja on tullut opittua Sakun kisojen myötä, sillä kiekon- ja painonheittoa Outi ei ollut aiemmin kokeillut. Itsensä haastaminen ja etenkin voittaminen, tietysti, on yksi Outin liikkeelle saavista voimista.

Tätäkin tärkeämpänä hän kokee Team Salpauksen mahtavat treenikaverit ja huikean ryhmähengen. Treeneihin jengin kanssa menee aina mielellään, vaikkapa juhannusaattona kaatosateessa, kuten pari vuotta sitten. Syyskisojen osalta Outi odottaa urheilun lisäksi tuttujen tapaamista, sekä sitä mahtavan positiivista tunnelmaa, mikä Sakun kisoista takuuvarmasti löytyy. Ja ensikertalaiset otetaan aina avosylin vastaan, hihkaisee Outi.

Kokeneimmista kisaajista taitovalmentaja Marja-Leena Kemppi kertoo olleensa kisoissa ainakin seitsemän kertaa. Kolmessa lajissa tulokset ovat vain parantuneet iän tuoman kokemuksen myötä. Hieman vaatimattomasti hän kertoo, ettei kisamenestyksellä voi kehua, mutta kotiin tuomisina kisamuistot ovat parasta antia. Marlen lajeina ovat pituus, kuula, 100 m, maastojuoksu ja petankki.


Team Salpaus Napapiirillä 2016: Sami Kivimäki, Pekka Merikanto, Pekka Pakkanen, Samuli Markkola, Hannu Nissinen, Saara Honkanen, Satu Lehtonen, Outi Nieminen ja Marle Kemppi.

Salpauksen joukkue treenaa yhdessä ja välillä yksin kuka missäkin. Toiset laiturin nokassa mielikuvia miettien ja toiset hikeä pyyhkien urheilukentillä. Tsemppiä ja hauskaa mieltä kaikille kisoihin valmistautuville!

Tutustu tapahtumaan 

Ja hei, vielä ehtii ilmoittautua mukaan - nähdään Tampereella!