SAKUstars-kisojen huumaa

Olet täällä

Tämän kevään – ja ehkä koko ammatillisen opettajaurani- kovin kohokohta on tähän mennessä ehdottomasti ollut SAKUstars-kilpailuihin osallistuminen koulumme, Forssan ammatti-instituutin, pienen joukkueen kanssa huhtikuun alussa. Sellaista yhteisöllisyyttä, kannustavuutta ja hyvää henkeä en ole kertaakaan löytänyt ammatilliselta puolelta ja ammattikoululaisten keskuudesta. Kerrassaan huikeat kolme kulttuurintäyteistä päivää, jotka soisin jokaisen opiskelijani jossain vaiheessa kokevan!

SAKUstars-kilpailut ovat siis SAKU ry:n järjestämät kulttuurikilpailut kaikille ammattiin opiskeleville ikään katsomatta. Kilpailuissa on sekä ennakkosarjoja, joihin töitä voi lähettää etukäteen ja livesarjoja, jotka kisataan paikan päällä, tänä vuonna Sastamalassa Saskyn toimipisteessä. Lajeja on kirjoittamisesta ja laulamisesta tanssiin, näytelmiin, shakkiin ja talenttiin, jossa pääsevät esiintymään he, jotka eivät muista sarjoista löydä omaa lajiaan.

Livekilpailut ovat kisojen varsinainen suola, sillä kilpailujen lisäksi osallistujien päivät täyttyvät muiden kannustuksesta, yhteisöllisestä hengailusta ja musisoinnista ympäri kisa-aluetta sekä illanvietoista, joissa on helppo tutustua toisten koulujen kilpailijoihin. Joka ilta kavalkadiin kootaan palkintojen jaon lisäksi eri lajien huippuhetkiä, jotta kaikki pääsevät osallisiksi muiden lajien helmistä. Eri koulujen kisajoukkueet ovat myös kehittäneet omia kisahuutojaan, jotka raikuvat koko kilpailun ajan – niissäkin epävirallisesti kilpaillaan.

Taiteen yhdistävä voima

SAKU ry:n ajatuksena on tukea ammattiin opiskelevia jaksamaan kannustamalla heitä urheilun ja kulttuurin pariin. Taidetta ja luovaa ilmaisua opettavana välillä tuntuu, että ammatillisella puolella taide ja kulttuuri nähdään ylimääräisenä höttönä, johon uusi ops pakottaa kaikki tutustumaan. Siksi olikin erityisen hienoa kokea, miten SAKUstarseissa taide näyttäytyi ennen kaikkea yhdistävänä tekijänä, itsensä ilmaisun välineenä ja yhteisöllisyyden rakennusaineena.

Taiteen yhdistävä, yleisinhimillinen vaikutus meni suoraan ihon alle esimerkiksi suomea opiskelevien kuoron laulaessa Sannin sanoin Jos mä oon oikee, miks kaduilla mun läpi kävellään. Uudenlaista syvyyttä sai myös osittain saman porukan esittämä Niskavuoren nuori emäntä. Loviisaa esittäneen suomenopiskelijanaisen anelu ”Herra Jumala, anna minulle rakkautta, anna minullekin rakkautta!” meni suoraan luihin ja ytimiin. Taideaineiden opettajana muistin taas, miten suuri voima taiteella voikaan olla – ja että se on todellakin tärkeää myös ammatillisessa koulutuksessa.

Upea kannustus siivitti esiintyjiä

Vaikka kilpailuihin osallistuikin todella taidokkaita opiskelijoita, kolahti minuun eniten osallistujien rohkeus ja halu pistää itsensä likoon. Muutamille SAKUstarsit olivat selvästi ensimmäinen esiintymiskerta – ja kuinka upeasti yleisö joka lajissa palkitsi aplodein ja kannustuksin nämä itsensä ylittäjät. ”Olkaa rohkeita, ei oo mitään menetettävää”, totesi eräs näytelmäryhmä esityksensä päätteeksi, ja siihen tiivistyi upeasti kilpailujen henki.

SAKUstarsit saivat myös pohtimaan sitä, että vaikka oma suoritus oli varmasti monelle se kuumottavin hetki, loppuelämää ajatellen tärkeämpää oli kokemus kannustusjoukkoon kuulumisesta – siitä, että voi aidosti nauttia toisten taidokkaista esiintymistä ja jakaa sitä hyvää, mikä on kannustanut itseäkin parhaaseen suoritukseen. Ihailtava suvaitsevaisuuden ilmapiiri leijui kisojen yllä. Taide yhdisti todellakin niin nuoria kuin vanhempiakin opiskelijoita, kantasuomalais- kuin maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita ja tavallisten ammattikoulujen kuin erityisammattikoulujen opiskelijoita.

Ensi vuonna kisat kisataan Helsingissä teemalla Dream hard. Tavoitteena on saada koulustamme suurempi joukkue mukaan kokemaan kisahuumaa, ylittämään itsensä ja löytämään yhteys toisiin ihmisiin taiteen ja kulttuurin keinoin!