Padel – ihana hurahdus uuteen lajiin

Olet täällä

”Olisitko muuten kiinnostunut padelista?” kysäisi siskoni viime elokuussa ja pyysi minua kaverikseen padelin alkeiskurssille. No, mikäpä ettei, ajattelin. Koronan myötä kuntosalilla ja uimahallissa käyminen oli jäänyt tauolle eikä sählyhöntsyporukkaa oltu saatu kasaan enää aikoihin. Elämässä voisi hyvinkin olla tilaa uudelle liikuntaharrastukselle – tai ihan vähintään voisi käydä kokeilemassa jotain uutta.

Ensimmäisen alkeiskurssikerran jälkeen lähetin kaverilleni tyhjentävän kuvauksen uudesta lajista: ”Padel = erittäin kivaa!” Ja niin se toden totta onkin!

Tennistä squashkentällä vai mitä se padel oikein on?

Yksi osa padelin viehätystä on varmasti se, että toisin kuin monessa muussa mailapelissä, pelaaminen on tosiaan hauskaa jo heti ensimmäisillä kerroilla. Vaikka taidot ovat vielä vähäiset, peliä saa jo jonkin verran aikaiseksi. Ja kun taidot karttuvat, samalla tietenkin myös hauskuus ja lajin kiinnostavuus lisääntyvät.

Padelia on lajina helpoin kuvata niin, että se on nelinpelinä pelattava mailapeli, joka yhdistää tenniksen ja squashin. Pelikenttä muistuttaa tenniskenttää, mutta on kooltaan hieman pienempi. Squashista lainattua ovat puolestaan kenttää ympäröivät seinät, jotka ovat kentän takaosassa lasia ja kentän keskiosassa metallista ristikkoa. Maila on tennismailaa lyhytvartisempi ja sen takia helpommin käsiteltävä. Pallo muistuttaa tennispalloa mutta on hieman pehmeämpi.

Padel on kehitetty 1960-luvun lopulla Meksikossa. Sieltä laji levisi Etelä-Amerikkaan ja Espanjan kautta myös Eurooppaan. Suomessa padelia pääsi pelaamaan ensimmäisen kerran vuonna 2003, mutta todelliseen lentoon laji on täällä päässyt viime vuosina. Esimerkiksi Tampereella on avattu vuoden sisällä jopa muutamia kymmeniä uusia kenttiä, ja silti vuoroja on välillä vaikea saada.

Mikä padelissa innostaa?

Ensimmäisenä padeliin koukuttavana asiana on mainittava lajin hauskuus ja sosiaalisuus. Nelinpelinä pelattavassa padelissa säilyy rento meininki, vaikka pisteitä laskettaisiinkin. Kannustusta tulee verkon molemmin puolin ja huumoriakin viljellään, vaikka jokainen piste halutaankin tietysti voittaa. Mitä pidempi palloralli, sen hauskempaa pelaaminen on.

Toinen tärkeä asia on kehityskaari. Pientä peliä saa tosiaan aikaiseksi jo varsin pienillä taidoilla, mutta kun säännöllisen pelaamisen aloittaa, kehitystä alkaa syntyä nopeasti. On hienoa huomata ehtivänsä palloihin, joita ei aiemmin olisi viitsinyt lähteä edes tavoittelemaan, ja saavansa pallon verkon yli hankalista asennoista tai matalista pompuista. Aloittelijalle voi lämpimästi suositella kurssille menemistä, jolloin mailatekniikkaan saa kullanarvoisia vinkkejä ja pääsee nopeammin harrastuksessa eteenpäin.

Kolmas koukuttava asia on lajin taktinen monipuolisuus. Palloa saa pelata tietyin poikkeuksin myös seinäpomppujen jälkeen ja seinien kautta, joten erilaisia lyöntimahdollisuuksia riittää. Pelkällä voimalla ei padelissa pärjää, vaan peliäly ja tekninen taitavuus ovat usein paljon parempia aseita pisteiden tekemiseen kuin pallon lyöminen kovalla voimalla (suoraan takaseinään…).

Porkkana treenaamiseen: padel mukaan SAKU ry:n tapahtumakalenteriin!

Oma padelharrastukseni on alkeiskurssin jälkeen jatkunut kerran viikossa valmennusryhmän harjoituksissa ja sen päälle 1–2 viikoittaisella pelikerralla erilaisten peliporukoiden kanssa. Kehitystä on vajaassa vuodessa tullut valtavasti ja kuntokin siinä samalla kohentunut. Innostuksen myötä on pitänyt tietysti oppia myös kantapään kautta, paljonko oma kroppa yhden lajin rasitusta kestää. Havaitsin, että kuusi pelikertaa yhdeksän päivän sisään oli itselleni liikaa. Kokovartalojumin availuun meni sen jälkeen useampi viikko, ja samalla lupasin itselleni, että jatkossa järkevämmin. Vannomatta paras…

Niin sanottuja tosipelejä en ole vielä tähän mennessä kokeillut, mutta syksyä kohti tulee tavoitetta myös sen suhteen. Sisareni kanssa ilmoittauduimme nimittäin syksyllä pelattavaan Padel Tampereen seniorisarjaan, ja marraskuussa syyskauden huipentaa SAKU ry:n järjestämä padelturnaus! Historian ensimmäinen SAKU ry:n padeltapahtuma järjestetään yhteistyössä Stadin ammatti- ja aikuisopiston kanssa, ja pelipaikkana on Padel House Espoossa. Sarjoja on tarjolla miehille, naisille ja sekajoukkueille.

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että jos padel tai yleensä mailapelit yhtään kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan. Ja vaikka lajin aloittaisi vasta nyt, SAKU ry:n turnaukseen mennessä ehtii jo sen verran oppia, että voi hyvin tulla mukaan pelaamaan.

Nähdään siis Espoossa, koska: padel = erittäin kivaa!

Siirry SAKU ry:n padelturnauksen tapahtumakutsuun