Opiskelijat osallistuvat ja vaikuttavat - Aluevaalipaneeli Sedussa

Olet täällä

Olemme Suomessa historiallisen asian äärellä. Ensimmäiset hyvinvointialueiden vaalit järjestetään juuri nyt. Ennakkoäänestys on päättynyt ja varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina 23.1.2022.
Uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueen järjestettäväksi. Palvelut koskettavat meitä jokaista - ensiparkaisusta elämämme viimeisiin vaiheisiin.

Opiskelijoiden näkökulmasta tämä tarkoittaa mm. sitä, että nyt valittava aluevaltuusto päättää jatkossa siitä, missä ja miten opiskelijaterveydenhuollon palvelut hyvinvointialueella järjestetään.

Olemmeko sisäistäneet, kuinka suuresta ja merkittävästä asiasta uudistuksessa on kyse? Käynnistimme keskustelun opiskelijakunta Fokuksen kokouksessa joululomalta takaisin palattuamme. Saimme vahvistuksen sille, että asiasta on tärkeä tuoda tietoa kaikille Sedun opiskelijoille ja antaa opiskelijoille mahdollisuus esittää ehdokkaille kysymyksiä heitä askarruttavista asioista. Tuumasta toimeen, päätimme toteuttaa aluevaalipaneelin nopealla aikataululla.

Pyysimme opiskelijoita esittämään etukäteen kysymyksiä panelisteille ja puoluetoimistoja nimeämään ehdokkaansa aluevaalipaneeliin. Saimme mukaan kahdeksan puolueen edustajat vastaamaan kysymyksiimme.

Aluevaalipaneeli toteutettiin 19.1.2022 Teamsin välityksellä ja näin kaikilla Sedun opiskelijoilla ja henkilöstöllä eri puolilla maakuntaa oli mahdollisuus osallistua. Saimme alussa hyvän intron asiasta valmistelutoimielimen edustajan kautta. Panelistit vastasivat vuorollaan esittämiimme kysymyksiin tai nostivat kättä hyväksyessään esittämämme väitteen. Opiskelijat kysyivät mm.  missä hyvinvointialueen opiskeluterveydenhuoltopalvelut tulisi fyysisesti sijaita, miten varmistetaan nopea pääsy lääkärin ja psykologin vastaanotolle ja miten mielenterveyspalveluita voidaan kehittää. Väittämät liittyivät mm. digipalveluiden käytön mahdollisuuksiin, maksuttomaan ehkäisyyn ja hoitajien pakkorokotuksiin.

Opiskelijat toimivat paneelin juontajina ja kysymysten esittäjinä. Järjestelyissä oli mukana Yhdessä – Tillsammans -hanke.

Tilaisuuteen osallistuneet opiskelijat saivat varmasti ymmärryksen siitä, että vaaleilla valittava aluevaltuusto päättää meidän jokaisen hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Aluevaalipaneelin järjestäminen osoitti jälleen, että opiskelijoissa on paljon potentiaalia ja heidän avullaan pystymme toteuttamaan koko Sedua koskettavia tilaisuuksia lyhyelläkin varoitusajalla.

Näillä sanoin kannustamme kaikkia 18 vuotta täyttäneitä suuntaamaan ensi sunnuntaina 23.1. kulkunsa äänestyspaikalle ja antamaan äänensä! Vain äänestämällä voit vaikuttaa!

Mitä ovat hyvinvointialueen järjestämät palvelut?

Aila Ylihärsilä, oppimispalvelupäällikkö, Sedu
Mervi Latvala, projektikoordinaattori, Sedu, Yhdessä – Tillsammans -hanke