Nuorten ruokataidot kaipaavat tukea aikuisilta

Olet täällä

Liikunta, uni ja syöminen – näistä kolmesta peruspalikasta muodostuu hyvinvoinnin kivijalka. Miten suomalaiset nuoret syövät? Entä miten aikuiset voivat tukea nuorten ammattikoululaisten hyvää ruokasuhdetta?

Yli puolet ammatillisessa koulutuksessa olevista nuorista ei syö päivittäin aamupalaa (Kouluterveyskysely 2023). Saman raportin mukaan kolmannes ei syö myöskään lounasta joka päivä. Vain yksi kymmenestä ammattioppilaitoksen opiskelijasta syö kasviksia, hedelmiä tai marjoja vähintään kuutena päivänä viikossa.

“Säännöllinen ateriarytmi ja riittävän monipuolinen syöminen on tärkeää paitsi oppimisen, myös työelämätaitojen takia. Nuoruudessa opitut ruokailutottumukset tukevat tulevien ammattilaisten työkykyä”, kertoo Aliisa Hyvönen Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:stä.

Jokainen kasvattaja on ruokakasvattaja

Ruokakasvatus alkaa kotoa ja jatkuu pitkälle aikuisuuteen. Kaikilla nuortenkin parissa työskentelevillä on tärkeä rooli ruokakasvattajina. Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelija kantaa jo hyvin vastuuta itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan, mutta nuori tarvitsee silti vielä ohjausta ja tietoa.

Ruoka- ja ravitsemuskasvatus ei keskity vain yhteisiin ruokailutilanteisiin, vaan ruoka on oppiainerajat ylittävä teema, jonka erilaisissa ilmiöissä riittää keskusteltavaa ja tutkittavaa.

“Ruuan kautta voidaan lähestyä muun muassa terveyteen, kestävyyteen ja kulttuureihin liittyviä ilmiöitä. Minkälainen ruoka tukee minun hyvinvointiani? Miten ruoka näkyy oman perheeni arjessa ja juhlassa? Minkälaiset valinnat vähentävät ruokavalioni ympäristövaikutuksia?”, Hyvönen valottaa, miten monipuolisesti ruokaa voi opetuksessa ja ohjauksessa lähestyä.

Aikuisten antama malli ohjaa vahvasti nuorten käytöstä. On hyvä pysähtyä miettimään, miten itse puhuu ruuasta, syömisestä ja kehoista, osallistuuko lounaalla yhteiseen ruokailuhetkeen ja mitä omalta lautaselta löytyy.

RuokaTutka on työkalupakki ruokakasvattajalle

RuokaTutka tarjoaa opettajille ja muille kasvattajille maksuttomia opetusaineistoja ruokakasvatuksen tueksi. RuokaTutkan sisällöt sopivat useiden erilaisten oppiaineiden ja -teemojen käsittelyyn, ja aineistot ovat verkossa vapaasti kaikkien saatavilla.

Toiselle asteelle sopivimmat RuokaTutkan sisällöt on koottu sivustolle: https://www.ruokatutka.fi/sisallot-teemoittain/materiaaleja-toiselle-asteelle.

”Suosittelen lämpimästi tilaamaan ravitsemusaiheisen etäoppitunnin omalle opetusryhmälle. Näitä maksuttomia RuokaTutka-lähettilästunteja on tilattu ammatilliseen opetukseen, myös erityisopetukseen, ja opettajat ovat kehuneet niitä muun muassa asiantunteviksi ja osallistaviksi.” Kertoo Aliisa Hyvönen.

Hankkeen tavoitteena on lasten ja nuorten terveellisemmät ruokatottumukset. Tavoitteena on myös maidon ja maitotuotteiden sekä kasvisten, hedelmien ja marjojen käytön lisääminen. RuokaTutka tekee kasvikset ja maidon näkyviksi ja tutuiksi – syöt mitä näet ja minkä tunnet!

RuokaTutka on mukana Hyvinvointivirtaa-viikolla. RuokaTutka-hanke kuuluu EU:n koulujakelujärjestelmään, jonka toimeenpanosta Suomessa vastaa Ruokavirasto. RuokaTutkaa toteuttavat yhteistyössä viestintätoimisto Kaiku Helsinki Oy ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry.