Kulttuurikylpyjä ja taidenautintoja

Olet täällä

Kuka pelkää kulttuuria?

Kulttuuri kuuluu kaikille. Taiteen tekeminen on yhtä vanhaa kuin inhimillinen kulttuuri ja kaikki tunnetut kulttuurit harrastavat ainakin joitain taiteen muotoja. Taiteen alkuperä on ihmisen tavassa olla ihminen, inhimillisessä kulttuurissa. Kuka pelkää kulttuuria?

Ihmisen taiteellinen toiminta liittyy jollain tavoin pyrkimykseen jäsennellä todellisuutta ja kokemuksia ihmiselle ominaisin keinoin. Inhimilliseen tapaan jäsennellä todellisuutta liittyy kyky kyseenalaistaa mennyt, nykyinen tai tuleva maailma. Parhaimmillaan taide onnistuu avaamaan uusia näkökulmia ja tarkastelutapoja niin ympäröivään kuin omaan sisäiseen maailmaan. Taidetta ei tarvitse ymmärtää, riittää kun teos herättää uteliaisuutta, hämmennystä, ajattelemisen aihetta.

Turhaa vai tarpeellista?

Kulttuurin merkitys yksilön ja yhteisön hyvinvoinnille on osoitettu ja kiistaton, mutta kulttuurin ja taiteen merkitystä tai olemassaoloa ei tarvitse perustella tai vakuuttaa sen kansanterveydellisillä vaikutuksilla tai muilla hyötynäkökohdilla. Ne ovat osa ihmisenä olemista ja arvokkaita itsessään, antavat sekä tekijälleen että yleisölle mahdollisuuksia nähdä, kuulla ja ajatella asioita uusista näkökulmista. Omalta osaltaan ne voivat purkaa ennakkoluuloja ja luutuneitä käsityksiä, antaa uusia oivalluksia. Elämykset, kokemukset ja tekeminen auttavat käsittelemään kipeitä ja vaikeita asioita, mutta myös synnyttämään ja jakamaan iloa ja riemua. Taide ja kulttuuri ovat merkityksellisiä yksilölle ja yhteisöille.

Haluan uskoa, että kulttuuri rikastaa elämäämme ja taide antaa mahdollisuuden muuntaa todellisuutta inhimillisemmäksi ja moniulotteisemmaksi.

Minulle eri taiteenalat ja kulttuurikokemukset ovat aina antaneet uusia elämyksiä - liikuttaneet, koskettaneet, naurattaneet, ärsyttäneet, raivostuttaneet ja joskus jääneet vaivaamaan päivästä toiseen. Ilman niitä kokemuksia, yksityisiä ja jaettuja, elämäni olisi paljon köyhempää ja ankeampaa. Eri genret ja ilmaisutavat eivät sulje pois toisiaan, kaikille niille on aikansa ja paikkansa. Se, mikä ei kolahda juuri minulle, ei ole turhaa, huonoa tai joutavaa. Minun kokemukseni ei ole arvokkaampi kuin sinun - ja saman teoksen tai esityksen synnyttämä elämys voi vuosien, elämäntilanteen ja kokemusten myötä muuttua.

Kulttuurikylpyjä ja taidetartuntoja

On vaikea löytää uusien asioiden pariin ilman mahdollisuutta tutustua niihin. Jokaisella pitäisi olla oikeus tutustua kulttuuriin ja taiteeseen, päästä nauttimaan niistä ja ilmaisemaan itseään niiden kautta. Vaikka aika ja raha ovat oppilaitoksissa rajallisia, voisi toivoa, että oppilaitoksilla kuitenkin riittäisi mielikuvitusta ja tahtoa tarjota monipuolisia, eläviä kontakteja ja tutustumismahdollisuuksia eri taiteenaloihin. Onnellinen elämä on henkisesti avara ja monisärmäinen.

Onneksi on SAKUstars! Se kannustaa ammattiin opiskelevia kulttuuriharrastuksessa ja antaa opiskelijoille mahdollisuuden tuoda esiin sellaista osaamista, joka ei oppilaitoksen arjessa välttämättä tule esiin .SAKUstarsissa ainutlaatuista on tunnelma. Sen takana on ymmärrys siitä, että pystymme antamaan jokaiselle mahdollisuuden ja kannustamaan toisiamme itseämme ja toisiamme kunnioittaen

Olen useamman kerran saanut nauttia SAKUstarsin kulttuurikylvysta. Joka kerta se on ollut vähän erilainen, mutta aina yhtä kupliva ja virkistävä. Jokaisesta kerrasta on jäänyt myös jokunen taidetartunta, jotkut niistä ovat muuttuneet myöhemmin kroonisiksi. Toivon, että myös SAKUstars 2023 virkistää ja voimaannuttaa ihan jokaista osallistujaa ja kävijää.

"Ollaksesi suuri ole kokonainen: älä mitään
itsessäsi liioittele, äläkä sulje pois.  
Ole kaikki kaikessa. Pane kaikki mitä olet 
pienimpäänkin mitä teet.
Niin koko kuukin mahtuu joka lampeen
koska se loistaa korkealta. "


Fernando Pessoa
teoksesta Hetkien vaellus
(Otava 1974) suom Pentti Saaritsa