Koronavointia amisarjessa

Olet täällä

Hybridiopetus, virtuaaliopehuone ja digiloikka ovat esimerkiksi sanoja, jotka kuluneen vuoden aikana ovat tulleet vakituiseen käyttöön opetuksesta puhuttaessa. Uusia toimintatapoja on otettu ahkerasti käyttöön. Korona on pakottanut sietämään epävarmuutta, mutta samalla se on opettanut meitä ottamaan hetkestä kiinni ja nauttimaan siitä.

Viime marraskuussa olisi moni meistä ollut ihmeissään kuullessaan kollegan kertovan hybridiopetuksesta, virtuaaliopehuoneesta tai Koronavilkun vilkkumisesta. Moni asia on kuluneen vuoden aikana saanut uusia merkityksiä ja moni itsestäänselvyys vaihtunut epävarmuuteen.

Ja me suomalaiset kestämme huonosti epävarmuutta. Olemme tottuneet tekemään suunnitelmia ja pysymään niissä, eikä tunnu hyvältä, jos muutaman päivän varoitusajalla kaikki suunnitelmat kääntyvätkin aivan ylösalaisin.

Korona on vaikuttanut monella tavalla

Monta turhaa kilometriä on maanteillä tai rautateillä jäänyt kulkematta, koska etätyö ja sen käytänteet ovat oikeasti ottaneet harppauksen eteenpäin. Työtehon voi sanoa jopa parantuneen etätyössä. Moni kertoo myös työhyvinvoinnin lisääntyneen, koska aamulla voi aloittaa työn kiireettömämmin ja työmatka-ajan on voinut käyttää ihan muihin juttuihin.

Digiloikka otettiin oikein kunnolla. Etäopetuksen onnistumiseen on vaikuttanut suuresti kaikkien kova tahto ja innostus sekä tietenkin Sedussa oma Digi-tukitiimi. Tiimi antoi keväällä nopealla aikataululla opettajille ja ohjaajille lisäkoutsausta etäopetuksen toimintatapoihin ja välineiden käyttöön sekä tukea ja materiaalia opastamaan opiskelijat etäopetukseen. Digi-tukitiimi on keväästä lähtien jatkanut toimintaansa niin etänä, lähinä kuin tarvittaessa vaikka vierihoitona. Opiskelijoille suunnattu etäopetuksen virtuaaliluotsaus on ollut aivan kullan arvoinen.

Sedussa avattiin maaliskuussa myös eKampus, johon on aloittain kerätty verkko-opetusmateriaalia. Ajoitus ei olisi voinut olla parempi, koska kahta viikkoa myöhemmin koko Sedu oli etäopetuksessa ja kaikki verkkomateriaali tarpeen!

Kokoukset ovat siirtyneet virtuaalikokouksiksi Teamsiin, Zoomiin tai muuhun sähköiseen ympäristöön ja samalla tiivistyneet ja tehostuneet. Ainakin Sedussa on todettu tiedotuksen ottaneen ison harppauksen eteenpäin ja tyytyväisyyden tiedotukseen lisääntyneen niin johdon pitämien koko Sedun Teams-live-virtuaalikahvien, yksiköittäin kokoontuneiden virtuaaliopehuoneiden kuin säännöllisesti Teamsissa kokoontuneiden valmiusryhmien myötä.

Yhteisöllisyyttä verkon välityksellä

Sedun Amiskoutsin pitämät virtuaaliset taukojumpat ovat rytmittäneet etäopetusta ja etäkokouksia. Ja mukava on ollut osallistua myös viikoittaisiin etäjumppiin työpäivän päätteeksi.

Haasteellista hyvinvoinnin kannalta on ollut se, että opiskelijoita, työkavereita ja kollegoja ympäri Suomen ei ole voinut tavata livenä riittävästi. Ei yhteisiä kahvihetkiä, tapahtumia, juhlia, retkiä tai matkoja. Ne harvat kerrat, jolloin isommalla joukolla turvavälien ja maskien turvin on kokoonnuttu ovat todella tuntuneet juhlalta.

Ensi viikolla Sedussa on virtuaalinen pikkujoulu. Sitäkin odotetaan innolla ja ohjelma herättää toiveita mukavasta yhdessäolosta. Tähän on siis tultu, yhteisöllisyyttä verkon välityksellä!

Pikkujoulussa palkitaan Vuoden 2020 Reilut Sedulaiset, joita henkilöstö keskuudestaan on saanut ehdottaa. Reiluiksi Sedulaisiksi haluttiin hakea tänä vuonna henkilöitä, jotka ovat poikkeuksellisena aikana toimineet hyvällä asenteella ja edistäneet myönteistä ilmapiiriä, tsempanneet toisia ja edistäneet yhteistä tekemistä ja jakamisen kulttuuria vastuullisesti ja luovasti. Tällaisia henkilöitä on todella tarvittu. Pikkujoulussa huomioidaan myös digiloikanottajia yksiköittäin ja vastuualueittain. Loikka on voinut olla pieni tai suuri, mutta aina henkilön näkökulmasta merkittävä!

Otetaan hetkestä kiinni

Tänä haasteellisena vuotena ihan koko henkilöstö ansaitsee tulla huomioiduksi. Niin mahtavaa venymistä ja joustavuutta kaikki ovat osoittaneet. Sen vuoksi Sedu muistaa henkilöstöä tänä jouluna maistuvalla joulumuistamisella. Tässä vaiheessa yllätystä ei voi kuitenkaan vielä tarkemmin paljastaa.

Korona ei ole ainoastaan pakottanut meitä sietämään epävarmuutta vaan se on opettanut meitä myös ottamaan hetkestä kiinni ja nauttimaan siitä. Ilman Suomen mahtavaa luontoa, eri vuodenaikoina, ja mahdollisuutta liikkua ulkona ja luonnossa ei tätä koronavuotta olisi jaksanut. Kesä oli kaunis, syksy lämmin ja värikäs ja odotamme lumista talvea. Toivottavasti pääsemme pian nauttimaan talvisista harrastuksista, kuten hiihdosta .

Oikein hyvää joulunodotusta kaikille!