Hyvinvointi on kuin sirkusteltta

Olet täällä

Jos satut googlettelemaan hakusanalla hyvinvointi, niin eksyt viidakkoon erilaisia life coaching -mainoksia, mutta itse hyvinvoinniksi määritellään yksilön ja yhteiskunnan kokema myönteinen tila.

Mistä se tila sitten koostuu? No se koostuu yhtä monesta asiasta kuin on yksilöitä ja tämän subjektiivisia tuntemuksia siitä, mikä on myönteistä. Eri asia sitten kokeeko koko yhteiskunta niin ja onko hyvinvointi kaikkien ulottuvilla.

Me saatamme pitää olennaisen tärkeinä joitain asioita, joita vastaan kuitenkin alitajunnassa haraamme, mikä kuluttaa voimavaroja ja stressaa. Esimerkiksi työ, joka ei lainkaan inspiroi eikä sytytä. Toisaalta aina voi muuttaa suuntaa ja keskittyä olennaiseen, voi kouluttautua uudelleen ja etsiä itsensä. Yksi telttaköysi hyvinvoinnille on siis merkityksellisyyden kokemisen tunne.

Millä mittaat hyvinvointia? Joillekin se on tavara tai raha. On kiinnostavaa, että kun asiantuntijat ovat lyöneet viisaita päitään yhteen ja hieroneet älynystyröitään, niin kyllä on havaittu, että raha tuottaa hyvinvointia, jopa onnellisuutta, mutta vain tiettyyn pisteeseen, minkä jälkeen raha menettää tavallaan merkityksellisyytensä. Rahalla toki saa ja hevosella pääsee, mutta raha ei ole = hyvinvointi. Aivan samalla tavalla rikas kuin köyhä ikääntyy, sairastuu, tarvitsee hoivan ja lopulta kuopataan multiin. Varakkaan tilanne voi olla siitä onnekas, että hän voi hankkia juuri mieleisensä hyvinvointipalvelun tismalleen sellaisena kuin haluaa, hänen on mahdollista otattaa tarvitsemiaan kokeita itsestään ja hankkia kalleimmat edistyksellisimmät hoidot ja lopulta ostaa hautapaikan mistä tahtoo, muttei sekään välttämättä poista koettua yksinäisyyttä.

Joten mitä ihmettä on hyvinvointi? Terveyttäkö? Terve ihminen on toimintakykyinen, aikaansaava ja hänellä on tasapainoinen ote kaikkeen, mitä tekeekin. Terve ihminen ajattelee myös terveesti niin itsestään kuin muista. Terve ihminen inspiroituu ja inspiroi muita ja on pohjavireeltään myönteinen.

Missä sitten on terveys, kun meillä on niin paljon terveyden ammattilaisia? Miksi on niin tavattoman paljon pahoinvointia ja epätoivoa jopa hyvinvoinnin sijaan? Jokin ei täsmää.

Sirkusteltta lepattaa...

Maailman yli pyyhkäisi pandemia, ja tuulet puhalsivat kaikkialla. Hyvinvointi muuttui äkisti kaaokseksi, missä lukkiuduttiin vapaaehtoisesti kukin omaan poteroon ja terveydenhoitohenkilökunta joukkopakeni alalta. Kaikki alkoivat elää kuin viimeistä päivää. Toisaalla juhlittiin uhmakkaasti ja toisaalla erakoiduttiin. Kammottavat tilastot jäivät käsiin mm. yksinäisyydestä ja masennuksesta sekä lasten ja nuorten ahdingosta.

Kauanko kestää toipua? Millainen on tulevaisuuden sukupolvi, joka ei nähnyt ensimmäisen elivuotensa aikana lainkaan hymyä? Hirviätkö sinä ajatella?

Hyvinvointi on kukka, joka vaatii hoitoa tai auto, jota pitää korjata, jotta se kulkee. Moni kulkee kovalla käytöllä ja huonolla huollolla; polttaa kynttilää molemmista päistä. Kyllä me osataan suvereenisti nämä burnout -ilmaisut. Meillä on mittausten mukaan maailman onnellisin kansa, mutta eniten itsemurhia ja mielenterveyden aikapommi tikittämässä.

Mitä voi tehdä?

Pysähdy, lakkaa suorittamasta ja kysypä rohkeasti itseltäsi: "Miten sinä voit hyvin? Voitko yleensäkään hyvin? Mistä tiedät, että varmasti voit hyvin? Milloin viimeksi voit hyvin?" Saatat saada arvokkaita vihjeitä aitoon hyvinvointiisi. Sinä päätät, millainen ohjelmisto on omassa sirkuksessasi, kunhan pidät kaikki telttaköydet kiinnitettyinä, ja pärjäät,  kunhan jonglööraat sopivan monta palloa ilmassa kerrallaan.

Pidä itsestäsi huolta, ja muista, kaveria ei jätetä!