Hyvät käytöstavat ja Hyvinvointivirtaa!

Olet täällä

On ollut ilo kirjoittaa blogia Hyvinvointivirtaa-viikon valmisteluista. Hyvinvointivirtaa-viikon ympärille kiteytyy monenlaista toimintaa, SAKU ry on luonut hienon konseptin Hyvinvointivirtaa-viikolle, mitä me oppilaitoksen edustajat voimme hyödyntää. Kiitos.

Seuraavassa tekstissä kiteytän ajatuksiani, miten Hyvinvointivirtaa-viikko näyttäytyy seuraavien teemojen osalta.

Hyvät käytöstavat ovat ihmisten kohtaamisen lähtökohta. Hyvät käytöstavat omaava henkilö, menestyy ihmissuhteissa, arjessa ja työssä. Hyvinvointivirtaa-viikolla ihmisten kohtaaminen on keskeisessä roolissa. Vuorovaikutus ja tasa-arvoinen kohtaaminen luo ihmisten välille turvallisen tilan. Tapahtumissa ja ohjaustilanteissa toimivan vuorovaikutuksen hyvä mittari on, että uskaltavatko osallistujat kertoa ääneen omista toiveistaan ja kysyä kysymyksiä.

Hyvinvointivirtaa-viikolla tutoropiskelijat ovat opiskelijoiden, opettajien ja muiden sidosryhmien kanssa vuorovaikutustilanteissa. Vuorovaikutustaitojen harjoittaminen on hyvä nostaa arvoonsa myös oppituntityöskentelyssä. Vuorovaikutus on ihmisen hyvinvoinnin perusasioita. Nykymaailmassa vuorovaikutustaidot ovat muuttuneet, peruskeskustelukulttuuri on saanut rinnalle muita vuorovaikutusmenetelmiä. Kaikissa vuorovaikutustilanteissa hyvät käytöstavat luovat mahdollisuuden tasa-arvoiseen kohtaamiseen.

Positiiviset tunteet luovan merkityksen elämään. Omien arvojen mukaisten tavoitteiden asettaminen ja niitä kohti suuntaaminen herättää positiivisia tunnekokemuksia. Henkilö, joka ajattelee asioita toiveikkaasti ja odottaa hyvää lopputulosta, on todennäköisesti jaksavampi, hyvinvoivampi ja omaa paremmat voimavarat. Edellä mainittuihin teemoihin uraohjaus on yksi keino, miten vahvistaa yksilön arvojen ja tavoitteiden mukaista elämänhallintaa oppilaitostyöskentelyssä.

Arvot kertovat mikä on mielestämme oikein ja mikä väärin. Elämme valintojen ja runsauden maailmassa, ihmiset voivat ajelehtia ilman päämäärää ja he voivat olla sokaistuneet omien arvojen mukaisesta elämästä. Ihmisen on hyvä luoda itselleen suunnitelma ja asettaa itse itselleen tavoitteita, silloin elämänkulku alkaa tuottamaan oman itsensä näköistä tulosta. Omien tavoitteiden asettamisessa yksilön itsensä johtajuus vahvistuu. Kun saamme tunteen siitä, että kykenemme itse määrittelemään toimintaamme, olemme vahvempia ja vapautuneimpia. Ulkopuolelta tuleva ohjaus, saattaa lannistaa ja laskea motivaatiota. Hyvinvointivirtaa-viikolla vahvistetaan positiivista viestintää; Millainen on sinun positiivisuuden viestisi? Kun tuottaa positiivisia asioita ja tekoja sekä toistaa niitä, positiivisuus ottaa isompaa tilaa ihmisten keskuudessa.

Hyvinvointivirtaa-viikon aktiviteetit toimivat hyvin ryhmäytymistilanteisiin. Ryhmäytymisellä voidaan vaikuttaa ryhmän ilmapiiriin, ryhmäytymistä täytyy tapahtua ryhmän koko elinkaaren ajan. Oppilaitosmaailmassa ryhmälle tavoitteiden asettaminen on tärkeä suunnanantaja opintovuoden sujumisessa. Ryhmän on tärkeää asettaa itselleen pelisäännöt, tavoitteet ja tehtävät. Ryhmä on motivoituneempi, kun ryhmän jäsenet saavat itse asettaa ryhmälle tavat toimia, opettaja on ryhmän osallistuva jäsen. Kunnioittava palaute myös kehittää toimintaa ja yhteisöä. Jokainen meistä tarvitsee aitoa palautetta kehittyäkseen paremmaksi versioksi itsestään. Kunnioittava palaute vahvistaa itsetuntoa. Hyvän itsetunnon omaava henkilö osaa arvostaa muita ja ymmärtää, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen.

Psyykkisen, sosiaalisen, henkisen ja fyysisen terveyden ylläpitäminen on sitä, että huolehditaan omasta itsestään ja toimitaan itseämme kohtaan hyvin. Viisautta on oppia tunnistamaan itsensä ja toteuttamaan omaa hyvinvointia edesauttavia asioita, Hyvinvointivirtaa -viikolla saamme harjoitella näitä taitoja monessa eri muodossa. SAKU ry:n ammattiosaajan työkykypassi tukee yksilön psyykkisen, sosiaalisen, henkisen ja fyysisen terveyden kulmakiviä peilaten niitä ammattitaidon ja työkyvyn ylläpitämiseen, katso lisää tietoa työkykypassista Etusivu - Työkykypassi (tyokykypassi.fi)

Hyvinvointivirtaa-viikko tuotetaan oppilaitoksessa yhdessä tehden ja toimien, jokaisen osallistujan osuus on onnistumisen kannalta ratkaiseva tekijä. Kiitos, että osallistut.

Kiitos yhteisestä blogimatkasta!

Edellisessä tekstissä hyödynnetty lähdeaineistoa: Arajärvi, Paula & Thesleff, Paula: Suorituskyvyn psykologia. VK-Kustannus OY 2020