Hymyn avulla hyvinvointiin

Olet täällä

Huolet painavat mieltä – korona-pandemia, sota Euroopassa, luontokato ja ilmastonmuutos. Tällaisessa maailmassa nuoret ja aikuiset yrittävät rakentaa itselleen valoisaa tulevaisuutta koulutuksen avulla. Ei ihme, jos tuntee voimattomuutta haasteiden edessä ja oma hyvinvointi pistää miettimään.

Opetushallitus on käynnistänyt Sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus -teemalla useita verkostohankkeita opiskelijoiden hyvinvoinnin ja vaikuttamisen edistämiseksi. Hymy-hanke on yksi rahoituksensaajista. Vuoden alussa starttasi 16 koulutuksen järjestäjän verkosto, jota SAKU ry luotsaa.

Verkoston ensimmäisessä kohtaamisessa pohdimme, miten Hymy muuttaa maailmaa. Iloitsimme yhteistyöstä, joka kestää vuoden 2025 huhtikuulle saakka. Ehdimme saada paljon aikaan. Hymy-hankkeen kantava teema on opiskelijoiden osallisuus. Ajattelemme, että opiskelijat ovat koulutusorganisaatiossa oikeastaan kaiken keskiössä. He ovat syy, miksi työtä teemme, asiakkaitamme, joita varten kehitämme toimintaamme ja työkavereitamme, joiden kanssa sen teemme.

Opiskelijoiden osallistuminen päätöksentekoon ja toiminnan kehittämiseen vie meitä kohti yhteisöllisempää organisaatiokulttuuria. Hyväksyvällä ja osallistavalla kulttuurilla on valtava merkitys sille, miten erilaiset oppijat sitoutuvat oppimiseen, toisiin opiskelijoihin, opettajiin ja itseensä. Kulttuuri rakentuu ihmisten toiminnasta ja siksi sitä voi ja pitää muuttaa yhdessä. Luomme opiskelijoiden kanssa monia tapoja harjoittaa hyvinvointitaitoja. Aiomme opetella yhdessä arvostavaa vuorovaikutusta ja luoda merkityksellistä tulevaisuutta ihmisille yksilöinä ja yhteisöinä - ja ihan vähän myös pelastaa maailmaa.