Houkuttavan koukuttavalla vierailulla Ilmajoella

Olet täällä

Joskus ei tarvitse kuin astua ovesta sisään tietääkseen, että täällä viihtyisi pidempäänkin. Tämä tunne syntyi Sedun Ilmajoen toimipisteellä heti. Vaikutelma oli kotoisa. Valkoiset seinät oli taiteiltu piiloon maalauksilla ja runoilla, ovensuussa odottivat ihanat vanhat tuolit kohennusta verhouksilleen ja avoimien ovien luoma tohina näkyi hyörivinä ihmisinä joka puolella.

Erilainen työpäivä toteutui Combo-hankkeen yhteistyön kautta. Hankkeessa kehitetään uusia toimintatapoja, valmiuksia ja menetelmiä, jotka tukevat nuorten osallisuutta ja hyvinvointia sekä työelämään kiinnittymistä. Ilmajoella hankkeen työpajassa nuoret ideoivat oppilaitoksen avoimien ovien päivän sisältöjä. 

Avoimien ovien päivästä muotoutui koko oppilaitoksen jouluinen taide- ja toimintapäivä, jonka toteutuksessa opiskelijoilla oli iso rooli: Pienimmät vierailijat pysähtyivät kasvomaalaukseen. Ootraus-pisteellä tehtiin puumukailumaalausta, jossa pintaan maalataan näkyville puun syitä ja muita kuvioita. Menetelmällä maalattava pinta voidaan saada näyttämään esimerkiksi jalopuulta tai marmoroidulta. Sorvin äärestä tutustuja sai mukaansa puisen kukkasen, Suomi 100 -teeman mukaisesti joko valkoisen tai sinisen. 

SAKU ry:n toimiston Combo-tiimille koukuttavin kulmaus muodostui kolmesta eri pisteestä. Ensimmäisenä päästiin kokeilemaan kankaanpainantaa. Painanta saatiin vaikuttamaan todella helpolta. Ensin valittiin kuva, joka sabluunalla siirrettiin kankaanpalaan. Kuinka helppoa tekijälle! Siis tekijälle, jolle oli kehystetty sabluuna valmiiksi, suojattu pinnat, sekoitettu maalit, luotu kuivauspiste ja prässätty lopulta kuva valmiiksi. Oma kuva oli mahdollista ommella kiinni joko itse ommeltuun tai ostettuun kangaskassiin. Sujuvat siirtymät tässä luokassa tarkoittivat sitä, että käsityön jaloja taitoja pystyi jatkamaan huovutuskoristeita tekemällä. 

Kaikista koukuttavin oli sisustustaulujen paja. Onko teillä ollut kotona lankatauluja, joissa oli erivärisin langoin luotuja kuvioita? Meillä oli kotona seinällä sellainen abstrakti kuvio, jonka muotoa en enää pysty muistamaan. Värejä siinä ainakin riitti. Samalla periaatteella oli työpajassa mahdollista tehdä oma sisustustaulu. Valmiit pohjat löytyivät esimerkiksi joulukuuselle, sydämelle, sulalle ja lumiukolle. Lankakuvioiden luominen on terapeuttista puuhaa. Naulojen naputus ja lankojen kieputtaminen onnistuvat varsin nopeasti. Myönnän silti auliisti, että niiden abstraktien kuvioiden ja tyylikkäiden säikeiden luominen on varmasti kokonaan toinen juttu kuin joulusydämeni teko. Mutta miltä kuulostaisi hopeisin nauhoin (ja nauloin) luotu sulka ajan harmaannuttamalla puulaudalla? Työn alle kotona tulee mahdollisimman pian sekin! Tai ihana kauriinpää!

Seuraava työpaja oli aivan yhtä houkuttava. Valmiiksi katettu pöytä oli täynnä maaleja, hohtavia kiviä, nappeja, timanttitarroja ja kimaltelevia piippurasseja, joista tarkoitus oli koota tämän joulun hittituote tonttuovi. Ja niitähän syntyi! Pajassa maalattiin mustaa, valkoista, sinistä, hopeista ja turkoosia tonttuovea. Oli peiliovea erilaisilla muodoilla, tähdillä ja kransseilla koristeltuina. Innokkaimmat lähtivät rakentamaan koko Tonttulan piha-aluetta kuusin, postilaatikoin ja tikkain koristeltuina. Tonttuovi taitaa olla työ joka karkaa helposti käsistä…

Combossa tavoitellaan nuorten osallisuuden, hyvinvoinnin ja työelämävalmiuksien lisäämistä. Osa työpajojen rakentajista oli suorassa asiakaskontaktissa, auttavana kätenä ja ohjaajajana pajoissa. Osa teki omia töitään ja pääsi samalla oman osaamisensa esittelyrooliin vierailijoille. Vierailijoiden ikähaitari vaihteli alle kouluikäisistä senioreihin asti. Tuleville artesaaneille taidot tulevat varmasti olemaan käytössä. Taitoa tarvitaan eri-ikäisten ja erilaisten ihmisten kohtaamiseen mitä erilaisimmissa tehtävissä. 

Vierailijalle päivässä parasta oli kiireettömyyden ja välittömyyden tuntu. Pajojen vetäjät olivat aivan yhtä innostuneita tekemisestä kuin naulojaan nakuttavat taulujen tekijät tai tonttuovimaalarit. Vaikka omissa käsissä jäävätkin syntymättä niin puvustukset, lavastukset kuin upeat käsityötkin, niin pensseliin, virkkuukoukkuun tai askartelusaksiin pitäisi tarttua useammin. Niin ihanaa omilla käsillä tekeminen on!