Frisbeegolf sopii höntsääjille ja kisaajille

Olet täällä

Toukokuussa SAKU:n kotiratakisana pelataan ensimmäistä kertaa frisbeegolfia. Sen kunniaksi muutama sana lajista. Frisbeegolf on noussut viimeisen vuosikymmenen aikana yhdeksi Suomen suosituimmaksi harrastukseksi. LUKEn valtakunnallisen ulkoilututkimuksen (2022) mukaan 15–24-vuotiaista lähes puolet eli 42 % harrastaa frisbeegolfia.

Vastikään julkaistun LIITU-tutkimuksen mukaan 11–15-vuotiaiden poikien keskuudessa frisbeegolf on kesällä peräti kolmanneksi suosituin vapaa-ajan liikuntamuoto, heti jalkapallon ja pyöräilyn jälkeen. Saman porukan keskuudessa frisbeegolf on talvellakin kuudenneksi suosituin vapaa-ajan liikuntamuoto. Frisbeegolfin taakse jäivät talvilajeissa mm. luistelu ja salibandy. Vastaavan ikäisten tyttöjen keskuudessa frisbeegolf on kesällä harrastettavien vapaa-ajan liikuntamuotojen listalla sijalla 15. (Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -tutkimus 2023). Trendi on ollut samansuuntainen jo muutaman vuoden ajan. Tutkimuksista voidaan päätellä, että frisbeegolf liikuttaa myös ammatillisen koulutuksen opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Hyvässä seurassa liikkuminen on mukavaa

Liikuttajana frisbeegolf on monipuolinen harrastus. Radalla kävellessä askeleita kertyy ihan huomaamatta, heittäessä niska-hartia-seutu saa liikettä, kiekkoa maasta noukkiessa tulee kumarteluja ja kyykistelyjä ja epätasaisessa maastossa kulkeminen kehittää tasapainoa. Frisbeegolf on onnistunut liikuttamaan paljon sellaisia, jotka eivät muuten ehkä liikkuisi.

Harrastaa voi itselle sopivalla tasolla. Voi harrastaa yksin tai kavereiden kanssa ihan vain höntsäämällä, lähteä kisaamaan ympäri Suomen järjestettävissä viikkokilpailuissa tai hankkia kilpailulisenssin ja lähteä kisaamaan frisbeegolfliiton alaisiin kilpailuihin tai tähdätä vaikka maailman huipulle, mikäli treeni-intoa löytyy ja taidot riittävät.

Itselleni lajin harrastajana frisbeegolfissa viehättää moni asia. Tässä kolme itselleni tärkeintä:
1. Sosiaalisuus. Pelaamaan on mukava lähteä hyvässä seurassa. Kilpailuissa ja muissa tapahtumissa tapaa paljon ihmisiä, joista saa nopeasti uusia ystäviä. Yhdessä pelaamisesta huolimatta kukin pelaa omaa peliään ja halutessaan voi kilpailla vain itseään vastaan.
2. Kehittyminen pelaajana on nopeaa varsinkin alussa, kun harjoittelun myötä kiekko alkaa lentämään pidemmälle ja tarkemmin. Aina on myös mahdollisuus kehittyä paremmaksi. Lisäksi kiekon liidon seuraamisessa on jotain hypnoottista.
3. Frisbeegolfissa luonto on lähellä. Mikä onkaan parempaa kuin lähteä kävelylle metsään kiekkojen kanssa. Jokainen rata on erilainen. Voit päätyä hiekkakuopalle, niitylle, rinteeseen tai vesistön ääreen. 

Kotiratakisassa kisataan pareina

Työskentelen Keudassa ja meillä järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa oma frisbeegolftapahtuma Keuda Open, jossa pelattiin ensin neljä osakilpailua ja lopuksi suuri finaali osakilpailuissa parhaiten pärjänneiden kesken. Osallistuneita oli yli 100. Joukossa oli sekä opiskelijoita että henkilökuntaa. Viime vuonna Keuda Open oli yksilökilpailu.

Tänä vuonna Keuda Open pelataan parikisoina toukokuun aikana, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua samalla tuloksella myös kotiratakisaan. Parikilpailun muotoja on useampia erilaisia, mutta meillä kuten SAKU ry:n kotiratakisassa käytetään pelimuotona best shottia, jossa parin molemmat osapuolet heittävät oman heittonsa samasta paikasta ja pari päättää itse, kumman kiekolta jatketaan seuraava heitto.

Lähes kaikilla Suomen radoilla on eri tuloksille vertailuarvo, jonka avulla eri radoilla pelattavia tuloksia voidaan vertailla keskenään. Tämä mahdollistaa kotiratakisan konseptin myös frisbeegolfiin. Ohjeet kotiratakisaan osallistumiseen löytyvät SAKU ry:n sivuilta. Jos olet jo addiktoitunut frisbeegolfiin, et varmaan tarvitse houkuttelua, mutta jos frisbeegolf on sinulle uusi laji, suosittelen kokeilemaan. Saatat löytää uuden mukavan harrastuksen.