Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin

Olet täällä

Noin vuosi sitten aloimme saada viestejä oudosta viruksesta, joka riehui Kiinassa. Meni hetki, ja huomasimme sen vaikuttavan totaalisesti myös omaan toimintaamme: muun muassa meidät uusmaalaiset eristettiin muusta maasta.

Siirryimme melkein yhdessä yössä etäopetukseen. Toimintaamme rajoitettiin voimakkaasti, kun muun muassa julkiset liikunta- ja kulttuuripalvelut suljettiin. Kesään mennessä tilanne näytti jo helpottuvan, mutta loppusyksy toi uudelleen rajoitustoimet.

Valtakunnan eri osissa ollaan hyvin erilaisessa tilanteessa sen suhteen, paljonko lähiopetusta on jouduttu muuttamaan etäopetukseksi. Ammatillisen koulutuksen ydin, käden taitojen harjoittelu on jäänyt väkisin tarvetta vähäisemmäksi, vaikka opintojen etenemisen mahdollistamiseksi pienryhmiä onkin voinut ottaa lähiopetukseen välttämättömän opetuksen ja opintojen etenemisen turvaamiseksi.

Huoli opiskelijoiden ja henkilökunnan jaksamisesta on suuri. Syksyllä kun opintoja päästiin tauon jälkeen jatkamaan, oli nähtävissä, miten iloisina niin opiskelijat kuin henkilökuntakin palasivat lähiopiskelun pariin. Siksi eteläisen Suomen uusi sulku ja sen aiheuttama koronaväsymys eivät ole yllätys.

Ulkoilulajien suosio kasvussa

Hyvä asia tämän kurjuuden keskellä on, että moni on löytänyt luontoliikunnasta itselleen keinon selviytyä ja vähentää stressiä. Kesällä kansallispuistot ja muut virkistysalueet täyttyivät uusista liikkujista.

Ilokseni huomasin, että moni löysi myös minulle rakkaan lajin pyöräilyn. Kevään ja kesän aikana useat liikkeet myivät varastonsa tyhjäksi polkupyöristä ja pyöräilytarvikkeista. Samoin golfin ja monen muun ulkoilulajin suosio lisääntyi.

Nyt talvella tilanne on näkynyt ennätysmäisenä hiihtoinnostuksena. Onneksi tänne eteläänkin saatiin vaihteeksi kunnon talvi. Hiihtovarusteista alkaa olla tosin paikoin pulaa. Toivottavasti tämä innostus kantaa eikä jää vain hetkelliseksi.

Liikuntainnostus ei silti välttämättä ole koskettanut kaikkia amislaisia. Nuoret suosivat paljon ryhmämuotoista liikuntaa, ja moni ryhmätunti on nyt keskeytetty. Niinpä SAKUn Liikkuva amis -hanke tulee entistä suurempaan tarpeeseen. Nuortemme liikkeelle saaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Parempaa kohti

Tätä kirjoittaessani alkaa näkyä hieman valoa tunnelin päässä. Pitkään odotetut rokotukset ovat alkaneet. Rokotteen saatavuusongelmat uhkaavat siirtää monelta meistä piikin saamisen pahimmillaan loppuvuoteen. Omani aion ottaa heti, kun sen saan.

Jännityksellä odotan, ehdinkö saada rokotteen ennen kuin kovasti odottamani Pirkan Pyöräily kesäkuun alussa starttaa, jos starttaa. Moni järjestäjä elää edelleen epätietoisuuden varassa: voiko oman tapahtuman järjestää. Jännityksellä odotan myös, onnistuuko uusi Saimaa Cycle Tour tavoitteissaan olla suomalainen vastine huippusuositulle Vätternrundan-pyöräilytapahtumalle. Maisemat ainakin ovat upeita.

Tsemppiä – jaksetaan vielä vähän…