Hyvät käytännöt

Olet täällä

Hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu kaikille. Poimi omaan oppilaitokseen ne asiat, jotka juuri teillä on tarpeen nostaa korostetummin esille. Hyödynnä suunnittelussa toiminnallisia teemoja yksittäin tai kaikkia yhdessä: terveys, turvallisuus ja viihtyvyys.

Pistäkää pystyyn SAKU-rastirata

Opiskelijat liikkeelle ja SAKU ry tutuksi helposti pystytettävällä rastiradalla. Rakentajiksi tutorit, opiskelijakunnan aktiivit tai opiskelijat osana opintoja. Näiden viiden lajin lisäksi ideoita voi poimia tapahtumakalenteristamme.

1) Ammattiosaajan liikuntavuosi

Voimacross mittaa amispoweria. Painoiksi kahvakuulat, sokeripussit (1 kg) tai jauhopussit (2 kg) sopivissa ämpäreissä. Painot riippumaan suorilla käsillä ja kellot käyntiin.

2) Palloilusarjat
Mittaa tarkkuutta ja tehoa salibandytutkalla, valitse vaikka kori- tai lentopallo ja mieti nopeus/tehtävärata valmiiksi tai testaa käden vakaus koriheitossa.

3) SAKUgames
Postitamme ilmoittautuneille lattiatarrat vahdittomaan pituuteen. Paljonko löytyy pomppua?

4) Hyvinvointivirtaa

Nappaa kuva teemalla #amispoweria ja #hyvinvointivirtaa ja julkaise se Instassa. Kuvissa arvostamme amispoweria sisältäviä, hyvinvoinnin lisäämisestä kertovia ja/tai hyvää fiilistä jakavia kuvia. Parhaan kuvan julkaisijan palkitsemme upeilla Marshall-kuulokkeilla. Kuva tulee julkaista 24.9.-14.10.2018 välisellä ajalla. 

5) Tutustu työkykypassiin 
Lataa "Työkykypassi"-sovellus (Google play, App Store). Luo käyttäjätunnus, kirjaudu, valitse "Terveysosaaminen"-osio ja tee sen alta "Hyvää mieltä"-tehtäväkortti. 

Tee opiskelijoille toimintapassi tai tulosta lomake täältä. Toimintapassiin merkitään vierailut rasteilla. Opiskelijoita voi motivoida esimerkiksi arpomalla kahvi- tai leffalippuja toimintapassin palauttaneiden kesken.

Puhu puurolla - kohdataan puuropöydässä

Suosittu puurohaaste jatkuu myös tänä syksynä. Hyvä aamupala aloittaa hyvän päivän ja hyvässä seurassa nautittu aamupala vielä paremman.

Teemaviikolla viedään viestiä hyvän aamupalan hyödyistä. Haastamme oppilaitoksia tarjoamaan ilmaisen aamupuuron opiskelijoilleen ainakin yhtenä aamuna ja mielellään koko viikon. Ottakaa yhteinen aamiainen samalla myös kohtaamisen paikaksi! Puhu puurolla -haaste kutsuu aamiaiselle myös johdon, opettajat ja opiskeluhuollon henkilöstön ottamaan vastaan opiskelijat ja kiertämään pöydissä juttelelemassa opiskelijoiden kanssa, mitä opiskelijoille kuuluu.

Puhu puurolla -haaste on kohtaamista, vuorovaikutusta ja vierelle pysähtymistä! Pistetään syksyllä yhdessä "puurocks ja #puhupuurolla -haaste liikkeelle!

Terveys, turvallisuus ja viihtyvyys - hyviä toimintamalleja

Löydät hyviä käytäntöjä lisää Arjen arkin menetelmäpankista avainsanalla "hyvinvointivirtaa". Alla olevaan listaan on koottu muutamia. Listasta löydät ideoita jo toteutetuista toimintamalleista. Osassa on myös linkki, joka esittelee muun muassa toteutetun toimintamallin edellyttämää työpanosta, taloudellisia resursseja sekä ajatuksia onnistumisista ja parannusta vaativista toimista.

 •  Kpedu ja Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto: hyvinvointimessut, joilla eri alojen opiskelijat sekä alueen toimijat esittelevät omaa osaamistaan ja toimintaansa
 • Stadin ammattiopisto: hyvinvointitiimin työn näkyväksi tekemistä yhteisen toiminnan avulla.  Rastit osallistumisesta passiin ja osallistuneiden kesken leffalippuarvonta.
 • Omnia: toimipisteet suunnittelivat viikolle oman ohjelmansa, joita yhdistävänä teemana oli koulurauhan julistaminen
 •  Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä: omannäköisen luokkakuvan suunnittelu ja valokuvaus
 • Keuda: opiskelijoiden toteuttama välipalarasti, jossa terveellisten ja epäterveellisten vaihtoehtojen arviointi kilpailutehtävässä
 • Sataedu: puuroviikko, jonka päätteeksi opiskelijat ja henkilöstö äänestivät viidestä puurosta ja kolmesta hillosta suosikkinsa. Aamiaisen terveysmerkityksestä ja taloudellisuudesta kerrottiin opiskelijoiden toteuttamilla infoilla.
 •  Invalidiliitto Järvenpään koulutuskeskus: liikuntapäivän toimintoina köydenvetokisa, luokkasähly, opiskelijalta opiskelijalle kuntotestit, venyttely ja rentoutus, kuntosaliharjoittelu ja vesijumppa
 • Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä: oma ideapankki eri toimipisteillä toteutetuista toiminnoista
 • Varalan Urheiluopisto: opiskelijalta opiskelijalle toiminta- ja työkyvyn testipiste opinnäytetyönä
 • Koulutuskeskus Salpaus: opiskelijan kuvaus teemapäivästä
 • Esedu: toimintarastit ja hyvinvointimessut ensimmäisen vuoden opiskelijoille
 • Saamelaisalueen koulutuskeskus
 • Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ja Lapin ammattiopisto
 • Valkeakosken ammattiopisto
 • häkämittaus, verenluovutus, suuhygienistin vierailu, työelämävierailut, taukoliikunta, flashmob, julkkisluento jne. jne
 • Ideoita Amisradan toteutukseen
 • Amisradan toteutus asuntolassa

Lisäksi voit hakea viikon toteuttamisen ideoiden tueksi Arjen arkin menetelmäpankista hyviä käytäntöjä avainsanoilla "osallisuus" tai "ryhmäyttäminen".