Tositekijä Petra Sillanpää/Omnia

Olet täällä

Urheilukoordinaattori Petra Sillanpää auttaa opiskelijoita Omniassa yhdistämään opintoja ja huippu-urheilua toimivaksi kokonaisuudeksi. Urheilijalta kaksoisura edellyttää sitoutumista ja itsenäistä otetta opiskeluun. Tärkeänä tehtävänä Sillanpää pitää myös hyvinvointia lisäävien asioiden esille tuontia oppilaitoksen arjessa.

Omniassa huippu-urheilijoiden kaksoisuraopinnot on suunnattu tavoitteellisesti valmentautuville, kansalliselle tai kansainväliselle huipulle tähtääville urheilijoille. Samalla nämä opiskelijat kuuluvat pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheaan. Urheilukoordinaattori Petra Sillanpään työpäivät kuluvat pitkälti tapaamisiin, joissa haetaan seurojen, valmentajien, opojen ja urheilijoiden kanssa pelimerkkejä siihen, miten kaksoisura opinnoissa toteutetaan. 

-Urheilijoita on opinnoissa noin 40 eri lajista. Tosi paljon löytyy esimerkiksi pienten kamppailulajien taitajia, mutta yhtä hyvin myös eri palloilulajien osaajia. 

-Opintojen ja huippu-urheilun yhdistämisessä on menty parempaan suuntaan, mutta vielä haetaan muotoja siihen, mitä tarkoittaa olla huippu-urheilija 24/7 ja opiskelija. Malleja kehitetään ja verkkotekemisen mahdollisuudet opiskelijoille kasvavat. Hirveä vastuu opintojen sujumisesta on urheilijalla itsellään. Opiskelijan on oltava hyvin motivoitunut tekemään, kun osaamista ei voi vain antaa, kuvaa Sillanpää. 

Osa nuorista urheilijoista osaa sukkuloida opintojen ja urheilun kanssa sujuvasti, mutta osa tarvitsee elämänhallintaan vielä kovastikin tukea.

-Paljon teen yhteistyötä vastuuopettajien, opojen, valmentajien ja huoltajien kanssa. Ja keskiössä on tietysti itse urheilija. Tiedon kulkeminen on yksi iso haaste. Opiskelijalla voi olla jaksossa useita opettajia, joille urheilijan tulisi tietoa suunnitelmistaan viedä. 

Näkyvyyttä hyvinvoinnin edistämiselle

SAKU ry:n opiskelijaliikuntaan osallistuminen kuuluu myös Sillanpään vastuualueelle. Yhdessä töitä tekevään tiimiin kuuluvat myös liikunnanopettajat Jarno Tervo ja Piia Hutri

-Pääosin akatemiasta kootaan opiskelijoita mukaan edustusjoukkueeseen. Vastuuopettajien kautta haetaan kiinnostuneita haastajatason pelaajia. Opiskelijat tykkäävät lähteä kivoihin liikunnallisiin tapahtumiin ja reissuun hyvässä porukassa. Edellytyksenä on, että myös koulu pitää hoitaa, kertoo Petra Sillanpää.

-Samoja asioita liikunnan lisäämisessä haetaan kaikille. Tavoitteena on yleisen hyvinvoinnin edistäminen ja työkyvyn vahvistaminen. Huippu-urheilijoilla lisänä tulee menestyksen tavoittelu.

Koko ajan on haussa keinoja liikunnan lisäämiseen myös oppilaitoksen arjessa. Hyvinvointia edistäville asioille yritetään saada näkyvyyttä ja osallistumisia niin pieniin kuin isompiinkin juttuihin.

-Täällä Leppävaarassa olemme yrittäneet järjestää esimerkiksi salibandyssä ja koripallossa sisäisiä turnauksia, johon on voinut luokkina ilmoittautua. Tavoitteena on ollut, että sekä keväällä että syksyllä järjestettäisiin jotkut tempaukset.

Liikuntatiloja käyttöön

Arjen aktiivisuuden lisääminen oppilaitoksessa edellyttää monen toimijan yhteistyötä. Petra Sillanpää toivoo yhteistyöhön vahvemmin mukaan etenkin ammattiaineiden opettajia. 

-Ammattiaineiden opettajien rooli opiskelijoiden innostamisessa on hirveän tärkeä. Sen viestin vieminen, että kunnossa pitää olla työelämään mennessä. 

-Liikuntatilat ovat avoinna niin, että sinne on helppo opettajan kanssa oppituntienkin aikana mennä. Kuntosalille kaverin kanssa saa mennä ohjeistuksen jälkeen, kun on huolellinen, eikä riko paikkoja. Pojat käyttävät paljon kuntosalia, ja järjestely on toiminut hyvin. 

Omnian vuosikelloa on tarkoitus kehittää siten, että sisältöihin tulee paljon helppoja ja liikuttavia juttuja käyttöönotettavaksi. Petra Sillanpää on vakuuttunut, että positiivisuuden kautta tullaan uusia ideoita saamaan kokeiluun.

-Kutsun kaikkia rohkeasti osallistumaan. Kaikki ovat tervetulleita liikuttamaan, ei tämä ole mikään yhden naisen show. Pieniin tempauksiin käytetyn ajan voi saada moninkertaisesti takaisin. Apua voi pyytää liikunnanopettajilta ja tekijöinä voi hyödyntää myös opiskelijoita ja tutoreita, kannustaa Sillanpää.

Teksti ja kuva: Sari Mantila-Savolainen